En bulle ska inte smaka mjöl

Den perfekt bullmamman står med färdigbakade kanelbullar när barnen kommer hem från skola. Delar du samma bild med mig? Jag arbetar hemifrån och kan rent teoretiskt leva upp till den bilden och just idag är jag väldigt sugen på doften av hembakade kanelbullar. När man väl bakar bullar vill man gärna lyckas, och det finns en regel som man bara inte får missa: mindre mjöl! Andelen mjöl är det absolut viktigaste för resultatet. Självklart är det godast med riktigt smör och en andel färskmalet fullkornsvetemjöl, men häller du i för mycket mjöl spelar inte ens det någon roll.

Bullar blir saftiga och luftiga med mindre mjöl. Och tvärtom: har du för mycket mjöl blir de torra och det växer i munnen när du äter dem – det smakar mjöl! Kanske är de goda när de precis kommer ut från ugnen, men sen blir de snabbt torra.

Det är mycket svårare att hantera en deg med lite mjöl, men det är värt det! Det finns några knep som gör att degen blir mer lätthanterlig trots att den är lös:

  • Smält inte smöret utan klicka ner smöret i degen
  • Ställ in degen i kylen en stund före du bakar ut den till bullar – en kall deg är mycket mer lätthanterlig

Vill du ytterligare förbättra smaken på bullarna, så byt ut en del av det vita mjölet till finmalet fullkornsvetemjöl, gärna färskmalet. Gör du det är det än viktigare att du har en lös deg, för fullkornet kräver mer vätska.

Vill du ha mitt bullrecept hittar du det i boken Fullkorn. Annars kan du utgå från ditt eget recept men justera det.

Stort lycka till med bullbaket! :-)

/Christine

Denna vackra bullbild har David Back tagit. Han tog alla bilderna till min bakbok Fullkorn. Dessa bullar har jag fyllt med mandelmassa och kardemumma istället för smör och kanel. Gott det också :-)

Leave a Reply