Hur gör man för att få en elegant snittning?

Jag har tidigare skrivit om vad som krävs för att kunna göra vackra snitt. Förarbetet med degen är a och o. Du kan bland annat läsa om det här och här. I den här artikeln utgår jag från att du har gjort ett bra förarbete och nu framför dig har en bra deg som ska snittas. Jag har tre tips för att lyckas med det eleganta snittet:

1. Använd inte för mycket mjöl på degen. Ligger där ett tjockt lager mjöl på degen, är det omöjligt att få till ett elegant snitt. Snittet blir inte rent när mjölet blir en del av snittytan. Jag brukar pudra tunt med en tesil eller en finmaskig sikt och sedan stryka mjölet jämnt med handen. Mjölets enda funktion är att ge brödytan en färgkontrast mellan det snittade och det osnittade. (Utöver det är det inte gott att få mjöl i munnen när man tar en tugga av brödet)

2. Ett riktigt vasst och tunt rakblad krävs för att snittet ska bli rent och elegant. Märk att det är skillnad på olika rakblad. De flest rakblad är inte tillräckligt tunna. Här pratar jag naturligtvis i egen sak eftersom jag säljer en snittkniv, men jag gör det av en anledning – det blir mycket lättare få eleganta snitt om du har en bra snittkniv. Du ska ha en snittkniv med ett tunt och självklart vasst rakblad, och själva rakbladet behöver bytas ut ofta. Det är en stor skillnad på ett helt nytt rakblad och ett som är använt några gånger.

3. Ett rent snyggt snitt är enklast att få till första gången man sätter kniven i degen. Då är ytskiktet helt spänt. När väl man gjort ett snitt och ska fortsätta är det svårare att få till det helt rena snittet. Och har man hållit på ett tag finns det risk för att snittet “korvar sig”. Det enda man kan göra åt detta är att vara snabb.

Lycka till med snittningen!

Leave a Reply