Egen mjölkvarn – vi preppar när det är kris

I tider av oro märks det att folk i större utsträckning vill säkerställa sin matförsörjning. Så fort kriget bröt ut ökade försäljningen av mjölkvarnar både i Sverige och hela Europa. Den ökade försäljningen tillsammans med råvarubrist ger producenterna huvudvärk, men än så länge har jag lager och jag hoppas att jag kommer kunna möta efterfrågan.

Det känns tryggt att veta att även om mjölet är slut i butik (vilket är fallet i Tyskland) så kan jag mala själv. Det går inte att lagra fullkornsmjöl, eftersom fettet i mjölet härsknar, däremot går det att lagra säd. När man främst är ute efter näring (och även smak) är det fullkornsmjöl man vill baka med och inte vitt mjöl. Du kan lagra säd oändligt länge, för så länge inte det lilla genialiskt förpackade sädeskornet är krossat håller det sig helt intakt. Däremot, så fort man krossar sädeskornet, vilket man gör när man maler, börjar det härskna och bli gammalt.

Utöver att man kan lagra säd själv hemma, är det lättare att få tag i hel säd än mjöl i tider av kris. Det finns många som odlar, men det finns få kvarnar runt knuten.

Det är på många sätt en bra investering med en egen mjölkvarn. Utöver tider av kris får man ett magiskt gott och färskt mjöl. Många tror att det blir ytterligare en dammande apparat i köket, men det blir det inte. Tänk så ofta man använder mjöl! Mjöl används inte bara när man bakar bröd. Pannkakor, kakor, pajer – med färskmalet fullkornsmjöl blir allt du gör så mycket nyttigare. Kvarnen kommer gå varm.

Det finns flera olika mjölkvarnar att välja på och jag hjälper dig gärna välja den som passar dina behov bäst. Ring eller maila: info@brodochkvarn.se eller 0707984959

Jag önskar dig en härlig dag!

Du hittar mjölkvarnarna här

/Christine