Egen kvarn – bästa förberedelsen i tider av kris

De flesta av oss har på något sätt förberett oss för en tid i kris. Det är klokt. Min bästa förberedelse är att jag har säd hemma. Säd som jag kan mala till mjöl i min egen mjölkvarn. Säd kan man förvara hur länge som helst, för så länge den genialiska lilla ”sädesförpackningen”/kornet inte är brutet så är kornet intakt. Man har hittat säd i egyptiska gravar som fortfarande är intakt. Mjöl däremot blir gammalt så det kan du inte lagra. I tider av kris vill du äta fullkornmjöl och inte vitt mjöl, för i fullkornsmjölet finns näringen. I fullkornsmjölet finns även olja, och det är fettet som härsknar. Därför kan du inte lagra fullkornsmjöl.

En egen kvarn är därför helt genialisk om du vill vara förberedd i en kris. Ser du till att ha säd av kulturorter hemma, så har du riktigt näringsrik mat lättillgänglig. Bröd och gröt klarar man sig långt med. Dessutom kan man mala ner ärtor, linser och bönor och öka proteinhalten i brödet – för även torkade baljväxter är ju utmärkt att lagra.

Utöver det goda i att preppa kommer du kunna njuta av fantastiskt goda pannkakor, pajer, kakor, bröd m.m när du använder färskmalet mjöl. Både nyttigt och himmelskt gott. Min bok Fullkorn är full av recept och inspiration till att baka med fullkornsmjöl.

mockmill

Till vänster är en Mockmill lino 200 och till höger en Mockmill 100

Kontakta mig gärna på telefon eller mail så hjälper jag dig hitta den kvarn som passar dina behov och din plånbok. 0707-984959 eller info@brodochkvarn.se

/Christine