Du sparar mycket pengar på att baka brödet själv!

Även om elen är dyr kommer du spara mycket pengar på att baka ditt eget bröd. Bröd är dyrt, så det kan bli en rejäl besparing om du bakar själv. Om du dessutom tycker det är roligt, blir det ju än bättre. Det är svårt att hitta näringsrikt och nyttigt bröd i butiken, men bakar du själv får kan du får en mycket högre kvalitet.

1 kg mjöl ger dig ungefär 2 kg bröd. Köper du riktigt billigt vetemjöl för 12 kr för 2 kg, så får 4 limpor bröd (á 500 gram) för 12 kr. Det är billigt! Dock är det inte ett näringsrikt och nyttigt bröd utan motsvarar mer det bröd du hittar i butiken. Tänk att du istället köper ett bra fullkornsmjöl som du blandar upp till hälften med ett siktat mjöl (eller maler själv). Då får du istället betala ca 40 kr för 2 kg mjöl som du bakar till 4 bröd. Det betyder att det kostar cirka 10 kr per bröd, och då får du dessutom nyttiga och smakrika bröd.

10 kr per bröd är otroligt billigt!

Beroende på var du bor och när på dygnet du bakar betalar du mellan 0,2 – 5 kr/kWh. En vanlig ugn drar ca 1 kWh. Låt säga att du först värmer upp bakstålet/stenen i 30 minuter och sedan bakar brödet i 45 minuter, då kommer ugnen dra ca 1,25 kWh. Det kostar dig då mellan 0,25 kr – 6,25 kr. Låt säga att du bakar tre bröd samtidigt i ugnen. Då kostar elen per bröd ca 0,08 kr – 2 kr.

Detta är enkla beräkningar som inte är helt exakta med det blir oavsett lätt att konstatera att brödet blir otroligt prisvärt om du bakar det själv. Du betalar i runda slängar mellan 10 kr till 12 kr för ett bröd bakat med kvalitetsmjöl.

Här har jag bakat tre mindre surdegsbröd som jag gräddat samtidigt i ugnen. Du hittar receptet här.

Hoppas att du blir inspirerad att spara pengar och baka ditt eget bröd!

/Christine