Du måste betala mer för bra mjöl!

Man kan köpa två kilo vetemjöl för 12 kr. Det priset är vad folk i allmänhet jämför med när de ska köpa annat mjöl. Därför upplevs kvalitetsmjöl som dyrt. MEN tänk efter! Hur kan det ens vara mjöligt att producera näringsrikt mjöl för 6 kr kilot?

Om vi istället jämför med ett fullkornsmjöl som är stenmalt som kostar 20-30 kr per kg. Det mjölet upplevs dyrt, men det är inte dyrt. På två kg mjöl kan du baka ca 4 kg bröd. Det innebär att du får ett näringsrikt bröd på ett kg för ca 12 kr. Det är otroligt prisvärd högkvalitativ mat! Om du jämför det med kilopriset du betalar för brödet i butiken som inte ens är bra mat – är det otroligt prisvärt. Vi behöver ändra hur vi tänker kring mjöl. Mjöl måste få lov att kosta mer pengar! Vill du äta bröd, pasta m.m. som din kropp mår bra av (och även jorden) måste du betala för det. OCH det fina är att det fortfarande är väldigt prisvärd mat.

Det vita valsade vetemjölet för 12 kr kilot är näringsfattigt, glutenRIKT och höjer ditt blodsocker snabbt (snabbare än socker). Det är inte ett mjöl som din kropp mår bra av. (Läs mer om det vita valsade mjölet här. ) Väljer du istället ett fullkornsmjöl av en äldre så kallad kultursort får du ett näringsrikt mjöl, ett mjöl som är snällare mot dina tarmar och som inte får ditt blodsocker att rusa i höjden. Läs gärna mer om kultursorter här.

Du kanske undrar du hur får tag i riktigt bra mjöl. Det bästa mjölet maler du själv med en mjölkvarn. Om du inte vill göra det, finns det flera stenkvarnar runt om i Sverige som maler högkvalitativt mjöl. Jag har listat ett antal ställe där man kan köpa säd, där kan man i regel även köpa mjöl. Kanske har även din lokala butik redan tagit in bra mjöl från någon av producenterna? Har de inte gjort det, så var en medveten konsument och efterfråga varorna. Vi som konsumenter kan förändra utbudet!

Läs gärna även ”Är det billigare att mala sitt eget mjöl” och ”Vad är fullkorn egentligen?” 

Jag har även tidigare skrivit en artikelserie om varför det färskmalda mjölet är avlägset:

Därför är det färskmalda mjölet överlägset del 1

Därför är det färsmalda mjölet överlägset del 2

Därför är det färskmalda mjölet överläget del 3

Jag önskar dig en trevlig och lärorik läsning! :-)

Comments 2

  1. Marianne Johansson februari 27, 2021
    • Christine Heger mars 1, 2021

Leave a Reply