Du förstör ditt bröd genom fel förvaring
När jag ger bort ett bröd är jag alltid lika orolig för hur mottagaren ska förvara det. Jag har lagt ner åtskilliga timmar på att baka det där brödet, och vill inte att det ska bli förstört. Så jag säger ”Varsågod, här har du ett bröd. Hur tänker du förvara det?” I regel får jag svaret ”Åh tack, det här ska vi äta imorgon till frukost, det ska bli så gott. Jag lägger det i en plastpåse.” Och där tappar jag all känsla för vad som är rätt och riktigt. Jag går upp i falsett, och beskriver stressat hur de måste förvara brödet.
Lägger du ett nybakt bröd i en plastpåse kommer det:
- Smaka plastpåse
- Förstöra den knapriga skorpan
Lägger du brödet i kylen, kommer det:
- Smaka kylskåp
- Förstöra den knapriga skorpan
Ett riktigt bröd ska förvaras inlindat i en eller flera handdukar i rumstemperatur. Alternativt stå framme stående på den uppskurna ytan. Själv föredrar jag att ha brödet i handdukar, då tycker jag det håller sig fräscht längst. Det går även att ha brödet i en papperspåse, vilket ofta är det man får om man köper brödet på ett bageri, men som sagt handuksvarianten är det jag tycker funkar bäst.
Comments 15
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Jag har ingen frys då jag har inte råd.
Brödet blir alltid mögligt
Jag lindar brödet i ett varv hushållspapper som suger upp överskottsfukt och stoppar lindade brödet i överbliven bröd-plastpåse så att brödet inte torkar ut. Vad tycker du om det?
Hej Fredrick,
Jag tycker att brödet smakar papper då. Och även plast… Men om du tycker det blir gott, så visst.
Och hur innesluter man brödet i frysen bäst? Plast eller papper eller kanske inget alls? Kan ju bero på hur länge man tänker förvara det.
Jag fryser in i plastpåse. Däremot tinar jag upp bröden utan påse. Annars blir de mjuka och smakar plast.
Jag använder kompostpåsarna som är av papper för att förvara brödet. Fungerar riktigt bra!
Det har jag också gjort många gånger. Det är ju dock inte så trevliga att ge bort bröd i ;-)
Jag fick nybakt bröd i papperspåse. Dagen efter när jag skulle äta det vart det hårt och segt =/
Hm, kanske var det inget surdegsbröd. Surdegsbröd håller sig betydligt längre än bröd bakade på jäst.Om det dessutuom var bakat med endast vitt vetemjöl, kan det nog vara svaret? Inte påsens fel ;-)
Jag låter brödet vara kvar i papperspåsen – så lägger jag allt i en plastpåse… pappret suger upp fukten och plasten ser till att fukten inte försvinner. Himla käckt, funkar på alla bröd som är bakade med mycket vetemjöl.
Hur gör man om man vill förvara bröd över tid? Infrysning? Det är inte lätt att hinna med mer än ett bak i veckan.
Hej Daniel, jag fryser alltid in det nybakta brödet. Visst, det är godast när det är nybakt, men det är väldigt praktiskt att frysa in så att man kan baka mycket på en gång. Jag låter det svalna och sedan direkt in i frysen. Förvisso håller sig surdegsbröd länge i rumstemperatur, men jag brukar precis som du verkar göra, baka mycket samtidigt.
Handdukar är OK, men bäst tycker jag det är med vaxade papperspåsar som en del bagerier har. Ibland virar jag en även en handduk runt bröd och påse. När jag ger bort bröd lindar jag det oftast i silkespapper med en fin rosett!
Jaha, vad bra, de påsarna har jag inte så mycket erfarenhet av – det är sällan jag köper bröd på bageri. Silkespapper med rosett lät fint. Jag har lämnat bort bröd i avfallspåsar – ingen stil alls ;-).
Om du fyller på ditt kornförråd från Brödlabbet kan du köpa/få kornen i deras fina vaxade påsar. Har inte sett sådana sedan 50-talet!