”Detta brukar jag köpa, det är väl bra?”

Häromdagen sa en kompis till mig: ”Jag brukar köpa Södervidinges bröd. Det är lite dyrare, men jag köper det för att jag vill ha bra bröd. Det är väl ett bra bröd?”

Jag får ofta sådana frågor och det är så svårt för mig att svara kort. Att bara säga ”Nej, det är inte ett bra bröd”, är inte rätt. Jag behöver mer tid för att förklara varför jag inte tycker att det är ett bra bröd. Allt beror även på vad man är ute efter.

Vill man ha ett bröd bakat på vitt vetemjöl med extra gluten tillsatt, ja, då är det ett bra alternativ till andra påsbröd. MEN om man tror att man köper ett nyttigt bröd, då är det inte bra. Jag uppfattar att många tror att så fort det står surdeg på påsen så är brödet nyttigt. Tyvärr är det inte så enkelt. 

Vill du ha ett nyttigt bröd måste du köpa bröd som är bakat på fullkornsmjöl. Du kan läsa mer om varför man ska välja bröd bakat med fulllkornsmjöl här. Än hellre ett bröd som är bakat med kultursorter, vilket är ett mer näringsrikt mjöl. Därutöver är surdegsbröd på flera sätt bättre än bröd bakat på jäst.

På påsen står det att det är ett surdegsbröd. Det är surdeg i brödet, men det är även jäst i brödet. Just på Södervinges bröd skriver de att det är kalljäst i 20 timmar, och det är faktiskt ovanligt för ett industribröd. Det betyder att surdegen har fått hinna verka och att de tillsatt en väldigt liten del jäst. Ofta är tiden det som saknas när industrin bakar bröd, men i Södervidinges bröd har de låtit det ta tid. I regel när det är surdeg och jäst i brödet jäser brödet så snabbt att surdegen bara blir en smaksättare. Det är svårt för industrin att baka utan jäst eftersom surdeg inte är beräknelig. Det vet alla vi som bakar med surdeg. Surdegen passar inte in i ett perfekt kontrollerat tidsschema där det alltid blir ett likadant resultat.

Om man ska köpa ett bröd bakat på endast vitt vetemjöl OCH man vill köpa det i en påse i butiken OCH man accepterar att det är tillsatt extra gluten. Då tror jag detta är ett bättre val än många andra. Bara man förstår att det inte är nyttigt – läs mer om varför jag väljer fullkornsbröd här.

 

Leave a Reply