Det perfekta nyårsbrödet, det perfekta firandet…

På nyårsafton ska allt vara perfekt. Det ger mig sådana antikänslor. När förväntningarna är så högt uppskruvade på den perfekta kvällen, perfekta maten, perfekta sällskapet, perfekta dukningen, perfekta barnen finns det en överhängande riska att allt faller pladask. Nu må jag låta negativ och gnällig, men nyår är verkligen inte min grej. Jag hade helst av allt stannat hemma och läst en god bok, spelat tennis med en vän och njutit av tanken att ett helt nytt blankt år ligger framför mig. Nu är vi hembjudna till världens underbaraste vänner (som kanske sätter i halsgropen när de läser detta), så självklart blir det en härlig kväll, MEN, känslan för just detta datum är ändå tudelad.

Så det viktiga för baknörden som jag – vad är då det perfekta nyårsbrödet? Visst finns det ett perfekt nyårsbröd som borde ha påbörjats redan igår för att bli perfekt till imorgon. Men, har du nu inte gjort det, kan du sätta ett bröd med jäst idag som du låter långjäsa till imorgon. Imorgon bara gräddar du – t.ex. receptet här (har du inte tillgång till finmalet fullkornsvetemjöl, ta 60% siktat vetemjöl och 40% stenmalet fullkornsvetemjöl om du vill ha ett luftigt bröd till maten). Och du, du som känner som jag och bara vill flyta igenom nyår utan att känna krav, köp knäckebröd. Jag skojar inte. Ska du köpa ett bröd och du inte har ett surdegsbageri/riktigt hantverksbageri runt knuten, är knäckebröd det bästa du kan hitta i butiken. Låt snitten eller förrätten vila på ett knäckebröd istället för den kassa baguetten. Gå förbi den långa luftiga tillsats-bake-offen och satsa på ett riktigt gott knäckebröd istället. Wasa har t.ex. ett surdegsknäckebröd som är helt grymt. Det med en klick skagen och du är hemma.

Oavsett om du firar med dina bästa vänner eller njuter av en bok därhemma önskar jag dig ett gott slut och en pirrande känsla inför det nya året!

Har du hembakt knäckebröd är det klart fantastiskt, men även ett köpt fullkornsknäckebröd kan vara hur gott som helst.

Med hemsk inomhusbelysning önskar jag er ett gott slut, men framför allt en väldigt härlig känsla inför det nya året!

 

Comments 2

  1. Mari-Louise Karlsson december 30, 2018
    • Christine Heger december 30, 2018

Leave a Reply