Det här är ett mörkt bröd utan fusk!
På bilden ser du ett surdegsbröd på 100 % färskmalet fullkornsmjöl. Det är inget annat i brödet än vatten, mjöl och salt. Inga tillsatser, inga färgämnen. Surdegen, som är gjord på vatten och mjöl, är det som jäst brödet. Färgen kommer av att det är 100% fullkornsvetemjöl. Stenmalet fullkornsvetemjöl. Det smakar himmelskt, trots att det inte är några andra smaksättare än mjöl och salt. Brödet du köper i butik som har den här färgen består av betydligt fler ingredienser. Onödiga tillsatser för att få brödet att se nyttigt och mörkt ut. Och i regel är det ett bröd bakat på vitt onyttigt vetemjöl trots att det är mörkt – läs mer om det här.
Jag vill verkligen slå ett slag för fullkornet. Fullkorn betyder att hela kärnan är nermald, inget är borttaget. När hela fullkornet är nermalt finns alla mineraler och vitaminer kvar. Och framför allt är alla fibrer kvar. Det är fibrerna som hjälper dig hålla vikten, och mycket mer därtill – läs mer om det här.
Om man bortser från hälsoeffekten, så kvarstår SMAKEN. Det är i fullkornet smaken sitter! Den bästa smaken får du förstås om du färskmaler mjölet. Det är som nymalt kaffe, självklart blir det godare med nymalt.
Comments 2
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Brödet är bakat på 100% fullkornsmjöl av vetekorn från Källundagård. Deras vetesortblandning blir väldigt mörk och smaken är som om kornen vore rostade. Det är nog det vete som jag hittills ätit som jag tyckt var allra godast. Jag vet att de blandar flera olika kultursorter av vårvete. Gårdens specialblanding helt enkelt.
Så här bakade jag det:
550 g vatten
0,5 dl surdeg (min har konsistensen tjock välling/tunn gröt)
1 tsk salt
600 g finmalt fullkornsvete från Källunda gård (jag malde först en gång väldigt grovt, och sen en gång till på det finaste)
Det är väldigt hög vätskehalt. Känner du dig inte bekväm med att baka med så mycket vätska, så öka något på mjölmängden. 100% fullkorn kräver dock mer vätska än om man bakar med siktat mjöl.
Vispa ner surdegen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl – vispa. Blanda ner resten av mjölet till en jämn det. Låt stå och vila 30 min (enligt autolysmetoden). Stretcha försiktigt (Källundas vete är svårbakat och glutentrådarna går lätt sönder, använder du något annat vete behöver du nog inte var lika försiktig). Vila i 60 min. Stretcha. Upprepa ytterligare en gång. Stjälp upp på bakbord och forma ett bröd. Vila 20 minuter, och gör sista formningen. Lägg i en mjölad linneduk i en jäskorg och låt stå över natten i kylen. Grädda i 250 grader gärna i gryta, annars på baksten eller uppvärmd plåt. Snitta försiktigt. Du kan även grädda bröden i formar, det är lättare. Ha ånga i ungen. Grädda ca 50 min. Sänk värmen efter ca tjugo minuter.
Jästiden beror på hur varmt du har och vilken fart du har på surdegen. Nymalet mjöl jäser dock väldigt snabbt. Du får anpassa tiden före kylskåpet efter dina förhållande.
Hej, det ser gott ut. Har du något recept på brödet?
/niklas