Det går utmärkt att frysa halvjäst deg

Igår är när jag bakade så glömde jag att ställa in degarna i kylen. Jag bakade tre stora brödformar med surdegsbröd. Brödet hade jäst i rumstemperatur och skulle ställas in i kylen på kvällen för att jäsa klart över natten. Jag stack dock hemifrån och glömde degarna. När jag väl kom på att jag glömt degarna, var endast vår son hemma. Jag gav honom tydliga instruktioner via telefonen hur han skulle ta brödformarna, göra plats i kylen, ställa in dem och lägga över en linnehandduk. När jag la på luren försökte jag tänka igenom allt och se om det var något som kunde gå fel. Jag kom inte på något. När jag kom hem sent på kvällen tittade jag i kylen men hittade inte degarna. Alla i hemmet sov och jag for runt och letade. Till slut hittade jag dem i frysen. Där stod de välplacerade med en kökshandduk ovanpå. Allt var perfekt förutom att det var fel ”kyl”. Jag blev full i skratt.

Jag tog ut de frysta brödformarna ur frysen och ställde dem garaget, där det var 8 grader varmt, och lät dem stå där fram till dagen efter. När jag tog fram dem dagen efter hade de tinat och fortsatt jäsa. Jag lät dem jäsa ytterligare en timme i rumstemperatur och gräddade dem sedan. De blev perfekta. Du ser bilden.

Med andra ord: behöver du avbryta en jäsning så ställ in degen i frysen och plocka fram degen när du har tid och låt då den tina och jäsa klart. Smidigt!

Och även insidan blev ju alldeles prima :-). Surdegsbrödet är bakat med en blandning av färskmalet fullkornsmjöl av råg, vete och lite siktat vetemjöl i slutet.

Jag önskar dig lycka till med bakningen!

/Christine