Det döbakade rågbrödet
Igår döbakade jag ett rågbröd. Jag vet precis vad jag gjorde för fel och därför tänkte jag dela med mig av kunskapen till er. Jag var stressad och lät inte brödet jäsa tillräckligt länge. Ett surdegsbröd som är bakat med en stor andel råg behöver längre jästid. Betydligt längre än för ett bröd bakat med endast vete. Du kan påverka jäsningen, antingen genom att bara förlänga jäsperioden, men ett annat bra tips är att öka andelen surdegsgrund. Det bästa är att göra båda delarna.
Man märker i regel först att det är döbakat när det står i ugnen. Det blir aldrig färdigt. Trots att tiden går får brödet inte det där ihåliga ljudet när du bankar på det. Det fortsätter att vara tungt trots att det stått i ugnen länge. När du öppnar det kan det se ut som bröden nedan – ihop sjunkna. Inuti är de fuktiga och kompakta.
Comments 5
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Jag bakade ett bröd som inte jäste helt på de 40 minuter i 200 grader det skulle ta. Jag frös in brödet utan att märka felet. När jag tog ut brödet ur frysen märkte jag att det var degigt. Då stoppade jag in brödet i ugnen igen i 50 minuter på 200 grader. Och jag menar 50 minuter. Och nu var brödet bra och gott. Men jag undrar är det ätbart efter att jag har bakat brödet två gånger under så lång tid.
Jag körde kalljäsning över natten (från 15:00 till ca 08:00)… Kan det bero på att jag hade i för mycket morötter i mitt bröd? Hade ca 7dl råksikt och 6dl vetemjöl… 1/2 paket jäst, 1 pkt surdeg.. Med vänlig hälsning, Linda
Ochså jag,
Ja skulle precis börja med rågbröd receptet det står på bloggen…
Hälsningar från Holland (NL),
Wilma
Tack för tipset! Har nyligen bakat liknande lingonbröd med mycket råg! Blev dock klart, säkert av en tillfällighet med mycket suris o lång jästid! Vill gärna få receptet på detta bröd!
Hej Inger, härligt med eget Lingongrova – det är ju inte jämförbart med butikens. Jag återkommer definitivt med receptet. Det var verkligen riktigt gott. Och trots att det blev som det blev gick allt åt här hemma. :-)