Det döbakade rågbrödet

Igår döbakade jag ett rågbröd. Jag vet precis vad jag gjorde för fel och därför tänkte jag dela med mig av kunskapen till er. Jag var stressad och lät inte brödet jäsa tillräckligt länge. Ett surdegsbröd som är bakat med en stor andel råg behöver längre jästid. Betydligt längre än för ett bröd bakat med endast vete. Du kan påverka jäsningen, antingen genom att bara förlänga jäsperioden, men ett annat bra tips är att öka andelen surdegsgrund. Det bästa är att göra båda delarna.

Man märker i regel först att det är döbakat när det står i ugnen. Det blir aldrig färdigt. Trots att tiden går får brödet inte det där ihåliga ljudet när du bankar på det. Det fortsätter att vara tungt trots att det stått i ugnen länge. När du öppnar det kan det se ut som bröden nedan – ihop sjunkna. Inuti är de fuktiga och kompakta.

En tragiskt syn. Man ser i regel inte direkt att brödet sjunker ihop i ugnen, men när den har varit inne en stund syns det. Därefter går det bara utför ;-). Smaken på de här bröden var dock galet god, så jag ska baka om dem (utan att stressa) och ge er receptet.

Comments 5

  1. Svevian Adelsius oktober 21, 2022
  2. Linda Nyberg oktober 10, 2021
  3. Wilma Bakker mars 2, 2021
  4. Inger Ericson januari 24, 2020
    • Christine Heger januari 26, 2020

Leave a Reply