Vilken kvalitet är det på mjölet i påsen?
Det är inte lätt som konsument att veta vilken kvalitén det är på mjölet man köper. Är mjölet stenmalet eller valsat, är det ett fullkornsmjöl eller inte och vad är det siktade mjölet egentligen?
Jag har aldrig sett att tillverkaren skriver på påsen när mjölet är valsat. Är mjölet stenmalet står det däremot ofta på påsen. Därför utgår jag ifrån att ett mjöl är valsat om det inte står stenmalet på påsen.
När vi kommer till beteckningen fullkornsmjöl borde det ju vara enkelt. Men det är det inte. Fullkornsmjöl måste innehålla hela sädeskornet, dvs 100% fullkorn för att få kallas fullkornsmjöl. Inget får vara borttaget. Detta stämmer oftast med innehållet i påsen, men inte alltid. Jag har skrivit om det tidigare – läs gärna mer om det här – det-betyder-inte-att-det-ar-fullkorn
Slutligen, det siktade mjölet. Ett vitt valsat vetemjöl innehåller bara frövita och ingenting annat. Det är tydligt. Valsen har gröpt ut det vita pulvret ur kärnan och det är det enda som bildar mjölet – Kungsängen kallar det till exempel för kärnvetemjöl. Du kan läsa mer om det valsade mjölet här
När det gäller det siktade stenmalda mjölet är det klurigare och det är väldigt svårt som konsument att faktiskt veta vad man köper. I ett siktat stenmalet mjöl mals hela kornet ner och därefter siktas det (detta skiljer sig stort från det valsade mjölet – du kan läsa mer om det här). MEN det är inte alltid så. För att öka hållbarheten på det siktade mjölet ”spetsas” ibland sädeskornet. Det betyder att man tar bort grodden från sädeskornet innan man maler det. Ett siktat stenmalet mjöl som är ”spetsat” innehåller därmed mindre näring än ett mjöl som inte är ”spetsat”. Utöver att det är mindre proteiner, mineraler och vitaminer i ett mjöl som inte innehåller grodden, är smaken sämre. Mycket av smaken sitter ju som bekant i fettet. I regel gör man detta för att Handeln kräver det – de vill ha lång hållbarhet på mjölet och sannolikt vill även många konsumenter ha det.
Jag önskar att vi konsumenter kunde få mer information på förpackningarna – tycker ni som jag?
Och med det sagt finns det alltså ytterligare en fördel med att mala och sikta själv – du vet precis vad du får. Du hittar en toppenkvarn här.
Du som inte maler själv – ställ frågan så du vet vad du får i påsen!
Hej! Om man vill köpa ett bra mjöl som gärna är en gammaldags sort som man också kan baka surdeg på, har du någon rekommendation på några bra mjölproducenter? Bor i stockholmsområdet om det underlättar.
Hej Richard,
Kolla gärna listan ”så köper du säd” som du hittar i menyn. Där finns producenter och försäljningsställen för säd, men många av dem har även mjöl av hög kvalitet.