Den stora fördelen med att mala själv!

Det finns många fördelar med att mala sitt eget mjöl, men en av fördelarna som jag sällan nämner är det finmalda fullkornsmjölet. När du maler själv kan du få mjölet precis så grovt eller fint du vill ha det. Och just det finmalda stenmjölet är svårt att få tag i. Limbacka kvarn har finmalet mjöl och även Warbro kvarn har finmalt mjöl (virvelmalet), men de stora producenterna har det inte. Jag predikar ju ständigt och jämt att man ska byta ut det vita valsade mjölet till stenmalet fullkornsmjöl. Det häftiga är att om man maler fullkornsvetet riktigt, riktigt fint kan man nästa få lika bra bakegenskap som det vita mjölet. 

På bilden är det tre surdegsbröd som är bakade med 100% finmalet fullkornsmjöl av Emmer. 100% surdeg, 100% fullkorn, 100% Emmer. Är inte det häftigt! Det är dessutom otroligt smakrikt, saftigt och gott.

Har ni inte testat Emmer, så gör det! Så gott, och absolut inte svårbakat trots att det är en gammal sort (det är inte jämförbart med Enkorn, som är mycket svårare att baka med).

Och för er som vill veta – jag snittar mina bröd med den här snittkniven (det är väldigt svårt att få fina snitt utan en bra snittkniv) och jag maler mitt färska mjöl med den här stenkvarnen.

 

Leave a Reply