Degrand i brödet?

Många frågar mig varför de får en degrand på surdegsbrödet. Bakar du med råg, tycker jag du först och främst ska läsa den här artikeln. En degrand kan man få både om brödet är underjäst och överjäst.

Underjäst

Är det underjäst orkar inte degen höjda sig och ofta får man då samtidigt ett hål i övre delen av brödet och sedan en degrand längst ner. Sannolikt har man inte låtit degen jäsa tillräckligt länge.

Surdegsbrödet kan även ha haft en surdegsgrund som inte var pigg nog. Då kan man också få en rand längst ner, eller än värre ett väldigt kompakt bröd rakt igenom.

Överjäst

När ett surdegsbröd är överjäst flyter det i regel ut. Det får ofta ett fint och håligt inkråm men blir platt. Jag tycker ofta att just dessa bröd är de som smakar godast. Är däremot brödet rejält överjäst så orkar det inte längre hålla någon spänst vid liv och trillar ihop – flyter inte bara ut utan ”trillar ihop”. Då bir det ofta en degrand längst ner och brödet blir kompakt.

misslyckat surdegsbröd
Detta är ett överjäst bröd. Det fick stå en dag för länge i kylen då jag inte hann grädda det. Jag bakade flera bröd samtidigt och gräddade de övriga två dagar före och de blev väldigt fina, men detta överjäste. Det både flöt ut och bildade en degrand längst ner.

Vill du lära dig mer om surdegsbröd så kolla in mina onlinekurser. En bra start är att börja med ”Allt du behöver för att lyckas med surdegsgrunden”, men har du redan kolla på den kanske du vill lära dig baka luftiga surdegsbröd? En sådan kurs hittar du här.

Jag har även släppt två datum för fysiska kurser i Falsterbo i höst. Det är en två-dagars kurs och du kan läsa mer om den här.

Jag önskar dig fortsatt lycka till med bakningen i sommarvärmen!

/Christine

Leave a Reply