Därför spricker formbröd i kanterna

Ofta när man gräddar bröden i formar så spricker kanterna. Det gör väl egentligen inget, men det är snyggare om de endast spricker där man har snittat dem. På bilden ser ni tre bröd som alla har spruckit i kanterna. Vill ni undvika att det blir så, så har jag två tips.

  1. Forma bröden ordentligt. Lika bra som om du skulle gräddat dem fritt utan stöd. Bröden på bilden slarvade jag med och la bara ner i formarna utan att först forma och spänna ytskicket.
  2. Snitta djupare. Bröd som gräddas i formar blir i regel höga, och då är min erfarenhet att de behöver snittas djupare. Bröden på bilden är ytligt snittade.

Bröd spricker alltid där de är som vekast.

Tre formbröd bakade med surdeg, färskmalen råg och Ölandsvete. 80% fullkorn och 20% siktat.

Behöver du formar hittar du det här. Jag gillar de som har raka kanter som det i mitten.

Du ska alltid snitta bröden du bakar. Läs om varför du ska göra det här.

Leave a Reply

Depo 25 Bonus 25