Därför är det färskmalda mjölet överlägset – del 3 av 3

Innan du läser den här artikeln behöver du läsa ”Därför är det färskmalda mjölet överlägset – del 1” och ”Därför är det färskmalda mjölet överlägset del 2”. Utan att ha läst de två första delarna får du inte den kompletta bilden.

Jag färskmaler mjölet av flera anledning. Den första är helt given – smaken. Om du jämför doften på ett nymalet fullkornsmjöl med ett förpackat så är det som natt och dag. Det färskmalda luktar sött medan det förpackade luktar något bittert. Den bittra doften kommer av att fullkornsmjölet har härsknat. Oljan som finns i kärnan härsknar när sädeskornet krossas. Smakerna blir därför så mycket större med färskmalet mjöl. Ett enkelt sätt att testa är att baka pannkakor med färskmalet respektive gammalt – pannkakorna med färskmalet mjöl blir vansinnigt goda.

Ett färskmalet mjöl innehåller alla vitaminer och mineraler. När sädeskornet krossas oxiderar delar av vitaminerna. Det är precis som med färskpressad juice.

Det är så mycket lättare att sätta en grundsurdeg med färskmalet fullkornsmjöl. Surdegen blir bubblig och fin på ett kick.

När du maler ditt eget mjöl får du ett fullkornsmjöl, inget är borttaget, hela kornet är med. Du har dessutom möjlighet att mala det i precis den finhetsgrad du önskar. Finmalet stenmalet fullkornsmjöl är inte så lätt att få tag i. Och med ett finmalet fullkornsmjöl kan du byta ut det vita siktade mjölet i mycket stor utsträckning.

Själva surdegen/degen går även den väldigt snabb att blir klar. När mjölet är så färskt jäser det snabbt. Detta kan man självklart reglera med temperaturen i rummet eller i degvätskan.

Du vet precis varifrån mjölet kommer. När du maler själv har du koll på processen, vilka sädeskorn du maler och varifrån det kommer. Det finns inget annat i mjölet än det du själv hällt ner i kvarnen.

Därutöver tycker jag att det är väldigt roligt, men det är kanske inte relevant i sammanhanget.

Comments 2

  1. Pontus W februari 14, 2020
    • Christine Heger februari 27, 2020

Leave a Reply