Dags för rejält rågbröd – flera tips för att lyckas

Nu vill jag vill ha mat med mer tuggmotstånd. Ett riktigt grovt rågbröd med hela rågkärnor är precis det jag längtar efter. Jag upplever att det kan vara ganska svårt att lyckas med ett tungt rågbröd när man endast använder surdeg som jäsmedel. Jag har skrivit ett antal tips för att lyckas här och jag vill ge er ytterligare i den här artikeln. Sist jag bakade det här danska rågbrödet så följde jag mina egna råd men lade dessutom till 1 dl pigg grundsurdeg dag två. Det blir lite som att baka med både skärp och livrem. Om man inte lyckas tajma fördegen optimalt (som ju faktiskt blivit en stor grundsurdeg) så kan man luta sig mot den nytillsatta pigga surdegen som man ser till att tajma perfekt precis som man brukar göra när man bakar andra surdegsbröd. Detta knepet har i vart fall gjort så att jag lyckas utan undantag.

En andra variant är att fuska och lägga i en liten gnutta jäst när du blandar ihop hela degen dag två. Det ska självklart inte behövas, MEN om du känner dig osäker hade jag gjort det.

Ett tredje tips är att byta ut en del av det finmalda rågmjölet till vetemjöl. Receptet på det grova rågbrödet i min bakbok ”Fullkorn” har en andel finmalet fullkornsvetemjöl och gör det därför mer lättbakat än det  danska rågbrödet som endast innehåller råg.

Just nu sitter jag med en sen frukost och äter det här danska rågbrödet. Ett bröd där jag får tugga. Det med ost – svårslaget!

Comments 2

  1. Anne-Christine januari 4, 2020
    • Christine Heger januari 9, 2020

Leave a Reply