Croissant – jag är besatt

Ni som brukar läsa mina blogginlägg vet om att jag är en periodare när det kommer till bakning. Jag har haft knäckebrödsperioder, baguetteperioder och så vidare, men nu är det croissanter som gäller. Denna delikata skapelse bakar jag numera flera gånger i veckan. Jag vet att det är många fler än jag som dagdrömmer om en uteservering, en cappuccino och en nybakad croissant. Bara bilden som dyker upp i huvudet ger lyckokänslor. Det är  just kombination av lycka och tjusningen i att det är så in i vassen svårt att baka dem som gör att jag är inne i en period av baka-croissant-bara-en-gång-till. Tro framför allt inte på det receptet som säger att det är lätt, för det är det inte. Det är svårt att lyckas. Det krävs teknik och det är tidskrävande. Just nu arbetar jag med hur stor andel fullkornsmjöl jag kan få in i croissanten utan att den blir tung. Jag gör det inte för att den ska bli nyttigare, utan för att den ska bli godare.

Tänk dig croissanten som du köper som bake off. Den är väldigt luftig OCH den har i regel en längre innehållsdeklaration än vad som ryms inom listetiketten. En A4 snarare. En riktig croissant innehåller smör, mjöl, vatten/mjölk, salt, ev ägg och surdeg/jäst. Inte mer än så, och framför allt bakas den på smör. Om bake off croissanten är de flestas smakbild och upplevelse av en croissant, så är hembakta i en helt annan högre dimension. Dock är det inte lätt att få till dem. När du bakar med smör istället för palmolja och ett gäng tillsatser är det inte lika lätt att få dem lätta och sådär flagiga som man önskar. Det krävs träning och tydliga tips för att lyckas.

Min plan är att göra den perfekta guiden för att lyckas med riktigt smakrika och luftiga croissanter. Tanken är både som fysisk kurs och online. Så håll utkik.

Nu ska jag sätta en ny deg. Och familjen kommer väl rulla ur huset innan denna bakperiod har upphört ;-).

Man riktigt ser hur frasig den är. Och smörsmaken – mmmm.

 

Comments 5

  1. Emma Falk januari 30, 2020
    • Christine Heger februari 3, 2020
  2. Anne-Christine februari 25, 2020
    • Christine Heger februari 27, 2020
  3. Anne-Christine februari 29, 2020

Leave a Reply