Jag bakar för en ljusglimt idag
Vår trygghet skakas. Oskyldiga människor dör och skadas. Det är inget jag vill skriva om här. Här är det tänkt att det ska vara glatt med fokus på livets goda och näringsrika. ”Vill du ha en kaka till? Kanske med lite mindre socker den här gången, för det är ju bra för hälsan.” Det känns klart väldigt oviktigt egentligen. Men oavsett vad vi tycker om det, så är det trots allt så att vi inte klarar att ta in allt elände som händer runt omkring i världen. Fast när det kryper så nära som till vår huvudstad, fastnar kakan lätt i halsen.
När jag känner mig låg bakar jag. Nu kan ni ju få uppfattning av att jag alltid går runt och är ledsen eftersom jag alltid tycks baka. Så är det naturligtvis inte. Men har jag ett bak på gång blir dagen genast lite ljusare just hos mig.
Så min väldigt enkla och barnsliga lösning till att få en ljusglimt just idag är att baka något gott till eftermiddagsfikat. Själva processen gör en glad, och det finns säkert en och annan som vill glömma eländet för en stund och njuta av en något nyttigare kaka.
Precis som jag tidigare skrivit går det utmärkt att byta ut det vita mjölet i de flesta kakor. Här har jag bakat chokladmuffins på färskmalet fullkornsvetemjöl. Det betyder alltså att jag malt ner hela sädeskornet så alla fibrer finns med – läs mer om det här. Utöver det har jag reducerat mängden socker jämfört med det traditionella muffinsreceptet – allt det där sockret behövs verkligen inte.
Choklad- och hallonmuffins bakat med fullkornsmjöl
100 g smör
2 ägg
1,25 dl socker
3 dl fullkornsvetemjöl*
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker separat och blanda sedan ner det i smeten. Tillsätt smöret och mjölken. Fyll 12 muffinsformar och tryck ner så många hallon som får plats i formarna.
Grädda plåten på 200 grader i ca 15 minuter, eller kortare tid om du vill ha dem krämiga i mitten.
* Välj gärna ett stenmalt fullkornsvetemjöl om du inte maler själv
Comments 2
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Tack Christine för detta underbara recept.De godaste muffins jag någonsin ätit.
Gjorde ett par små ändringar. Min man har diabetes så jag tog 0,75 dl socker i stället och 3 msk kakao. Jag använde också mjölkfritt margarin och mandelmjölk också för allergi.
Jag rekommenderar verkligen alla att testa dessa gobitar.
Vad roligt att höra! Muffins är ju så lätt att svänga ihop och blir så mycket av det. Tack för din kommentar! :-)