Chokladmuffins – vegan
Jag ska ha en surdegskurs till helgen och behöver en vegansk kaka till en av deltagarna till fikat. Med viss tveksamhet bakade jag dessa helt veganska muffins, och de blev superbra. Mycket bättre än jag hade föreställt mig. Utöver att det inte är ägg, smör eller mjölk i, är de gjorda på färskmalet fullkornsmjöl. Dessutom har jag dragit ner på sockret jämfört med klassiska muffins. De är mustiga tack vare fullkornsmjölet och smakar mycket choklad istället för bara socker.
Ingredienser, ca 25 st små muffins
175 g färskmalet fullkornsvetemjöl av dinkel
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/4 tsk salt
1 tks vaniljsocker
2,5 dl sojamjölk
0,75 dl rapsolja
Recept
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt därefter mjölk och olja. Blanda till en jämn smet. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och häll ner smeten. Toppa med hallon. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader i vanlig ugn.
En perfekt mjölkvarn för att mala färskmalet mjöl när du baka kakor, hittar du här.