Chokladmuffins med fullkornsdinkelmjöl och lingon
Dessa chokladmuffins är bakade med färskmalet fullkornsdinkelmjöl istället för vitt mjöl och med betydligt mindre socker. Det finns ingen anledning att använda vitt vetemjöl. Det blir både godare och nyttigare när man använder fullkornsmjöl. De här har mycket smak av choklad, är inte så söta och lingonen bidrar med syrlighet som bryter fint mot chokladen.
Muffins är lätt att svänga ihop, och enkla att lyckas med. De små muffinsformarna hittade jag på Ica – betydligt billigare än vad jag sett i andra butiker.
Ingredienser
150 gram smör
1 tsk vanilj
1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
0,75 dl kakao
2 ägg
150 g färskmalet fullkornsdinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
0,75 dl kokande vatten
Hela lingon (kan köpas frysta)
Recept 12 små muffins eller 6 stora
Använd gärna en muffinsplåt. Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Smält smöret. Vispa ägg socker och farinsocker pösigt. Blanda ner de övriga ingredienserna. Till sist det kokande vattnet. Fördela smeten i formarna och lägg ca 8 hela lingon i varje form ovanpå smeten (om du har små formar). Grädda i ca 10 minuter för små (ca 15 minuter för stora formar) på 225 grader.
Har du ingen choklad/kakao i? Eller missar jag att det står någonstans?
Hej Ylva,
Tack för att du uppmärksammade mig på det. Helt galet ju – huvudingrediensen är inte med i receptet! Det är många som läst det här receptet före dig men inte sagt något. Tack snälla! Nu finns kakaon med :-)