Chokladmuffins bakade med fullkornsmjöl till kalaset

Idag är det kalas och jag och min 6-åriga dotter har bakat chokladmuffins. Kalas har ju en tendens att bli en sockerchock för barnen vilket inga föräldrar uppskattar. Dessa chokladmuffins har därför fördelen av att inte vara så söta. Dessutom är de bakade på fullkornsvetemjöl vilket balanserar upp blodsockret. Väljer du att baka minimuffins blir det även en mer lagom portion. Barnen tycker de är supergoda och de är så nyttiga de kan vara för att ändå kännas som en kaka.

Jag gjorde dubbelsats av nedan. Ingredienserna till dessa muffins har i alla fall jag alltid hemma vilket gör det än enklare att sätta igång med bakningen.

Ingredienser:

Ingredienser, ca 32  st små muffins

1 dl rapsolja
1 tsk vanilj
1 dl strösocker
0,75 dl kakao
2 ägg
150 g färskmalet fullkornsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
1 dl kokande vatten

Recept 

Du behöver  en muffinsplåt. Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Vispa ägg socker och pösigt. Blanda ner oljan och de övriga ingredienserna. Till sist det kokande vattnet. Fördela smeten i pappersformar som du ställt i plåten – fyll formarna till ca 2/3. Grädda i ca 9 minuter för små (ca 13 minuter för stora formar) på 225 grader.

Muffins är perfekt att baka tillsammans med barn. De är lätta att blanda ihop och det går att begränsa ”kladdet”. Känslan att få bjuda kalaskompisarna på något man själv bakat är självklart något alldeles extra.

Leave a Reply