Chokladkakor med nötter, Nakenhavre och fullkornsvetemjöl

Min farmor hade alltid sju sorters kakor hemma, som en självklarhet. Hon ville vara förberedd om hon fick spontanbesök. Och lika självklart var det att det var hembakat. Min farmor, som inte lever längre, är något av en idol för mig. Även om jag aldrig kommer klara att leva upp till hennes höga ambitioner, tänker jag alltid på henne när jag bakar småkakor. Det känns för en stund att jag är lite som hon. Och nu, nu väntar jag på spontanbesöket, så att jag får bjuda på mina nybakta småkakor.

Dessa chokladkakor med hasselnötter är bakade med färskflingad Nakenhavre och färskmalet fullkornsvetemjöl. Kakorna blir knapriga, samtidigt som den hackade chokladen ger mjuka inslag. Det finns även ett inslag av kolasmak. Att det är fullkorn istället för vitt vetemjöl ger mer smak och även mer tuggmotstånd – mer knapriga. Även Nakenhavren bidrar med det. Grymt goda!

Ingredienser

 • 1,5 dl fullkornsvetemjöl
 • 1 kryddmått salt
 • 0,5 tsk bikarbonat
 • 2 dl farinsocker
 • 100 g smör
 • 2 msk strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 ägg
 • 3 dl färskmald nakenhavre eller havregryn
 • 50 g hasselnötter
 • 100 g mörk hackad choklad

Gör så här

 1. Värm ugnen till 175 grader
 2. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål
 3. Blanda farinsocker, vaniljsocker, strösocker och smör till en krämig smet i en annan skål
 4. Tillsätt ägg, havregryn, mjölblandningen och knåda degen för hand
 5. Blanda i hasselnötter och hackad choklad
 6. Forma degen till runda bollar och tryck till. Lägg dem glest på plåt med bakplåtspapper
 7. Grädda i ugn i 175 grader i ca 15 minuter (passa dem så att de inte bränns, eftersom de är så mörka kan de lätt brännas utan att man ser det)

 

 

Chokladkaka

Leave a Reply