Chokladkakor med grovt rågmjöl
”Vill du ha en kaka till?” Ja, vem kan tacka nej till en liten kaka till? Och med det sagt vore det väl underbart om den där lockande kakan vore nyttig. De här kakorna är bakade på grovmalt rågmjöl och det är mindre socker än i klassiska småkakor. Att säga att de är nyttiga är att gå väl långt, men de är betydligt nyttigare än vad de smakar. Det grova rågmjölet ger en något grov konsistens och även en sötma. Kakan smakar även starkt av choklad, så kanske det är mer en vuxenkaka än en barnkaka.
Läs gärna om mitt småkakasprojek här. Jag är överförtjust i småkakor. Små ska de vara, enligt mig, så att man kan ta många. Och helst vill jag alltid ha ett gäng i frysen för att kunna bjuda den spontana besökaren. Skillnaden på mina småkakor och andras, är att jag bakar med färskmalet fullkornsmjöl. Det ger mycket mer smak och som en bieffekt blir de dessutom nyttigare.
Vill ni höra mer om småkakor, lyssna på Radio P4 Malmöhus, 102, på fredag den 5 maj kl.10.
Ingredienser, ca 32 kakor
75 g smält smör
1 ägg
0,75 dl socker
0,5 dl kakao
50 g (ca 1 dl) grovmalt rågmjöl – mal på den mittersta inställningen av kvarnen
1/2 tsk bakpulver
50 g (ca 1 dl) finmalt fullkornsvetemjöl (har du ingen kvarn, välj ett stenmalt fullkornsvetemjöl)
Topping:
Sesamfrö eller riven kokos
Recept
Vispa med en handvisp ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser för sig. Blanda ihop allt inklusive smöret. Rulla till små bollar och tryck ut till dem. Toppa med sesamfrö eller kokos. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter.
Comments 4
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej! Går det bra att göra degen och frysa kakorna för att sen baka av dom när man är sugen? Tack!
Hej Susanne, visst, det funkar utmärkt. Jag brukar ha en rulle i kylen. :-)
Ett mycket bra recept.☺ Har bakat två gånger nu på det. Mal naturligtvis mjölet med min Fidibus XL som är min favorit i köket ☺.
Så underbart att höra, vad glad jag blir. Tack för din kommentar!