Chokladkakor med grovt rågmjöl

”Vill du ha en kaka till?” Ja, vem kan tacka nej till en liten kaka till? Och med det sagt vore det väl underbart om den där lockande kakan vore nyttig. De här kakorna är bakade på grovmalt rågmjöl och det är mindre socker än i klassiska småkakor. Att säga att de är nyttiga är att gå väl långt, men de är betydligt nyttigare än vad de smakar. Det grova rågmjölet ger en något grov konsistens och även en sötma. Kakan smakar även starkt av choklad, så kanske det är mer en vuxenkaka än en barnkaka.

Läs gärna om mitt småkakasprojek r. Jag är överförtjust i småkakor. Små ska de vara, enligt mig, så att man kan ta många. Och helst vill jag alltid ha ett gäng i frysen för att kunna bjuda den spontana besökaren. Skillnaden på mina småkakor och andras, är att jag bakar med färskmalet fullkornsmjöl. Det ger mycket mer smak och som en bieffekt blir de dessutom nyttigare.

Vill ni höra mer om småkakor, lyssna på Radio P4 Malmöhus, 102,  på fredag den 5 maj kl.10.

Ingredienser, ca 32 kakor

75 g smält smör
1 ägg
0,75 dl socker
0,5 dl kakao
50 g (ca 1 dl) grovmalt rågmjöl – mal på den mittersta inställningen av kvarnen
1/2 tsk bakpulver
50 g (ca 1 dl) finmalt fullkornsvetemjöl (har du ingen kvarn, välj ett stenmalt fullkornsvetemjöl)

Topping:
Sesamfrö eller riven kokos

Recept

Vispa med en handvisp ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser för sig. Blanda ihop allt inklusive smöret. Rulla till små bollar och tryck ut till dem. Toppa med sesamfrö eller kokos. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter.

Kakorna flyter inte ut, så gör dem så stora som du önskar direkt på plåten.

 

 

 

Comments 4

  1. Susanne Lind augusti 14, 2020
    • Christine Heger augusti 14, 2020
  2. Marcus B november 28, 2019
    • Christine Heger november 29, 2019

Leave a Reply

Depo 25 Bonus 25

Depo 25 Bonus 25

Depo 25 Bonus 25