Chocolate chip cookies med fullkornsvetemjöl – en himmelsk uppgradering!
Choclate chip cookies dvs småkakor med hela chokladbitar och nötter i, är ju något av det allra läckraste. Tänk er en sådan småkaka, men där även mjölet bidrar med smak. Det blir gudomligt gott! Jag använde fullkornsmjöl av emmervete som jag malt själv i min mjölkvarn, men ta det fullkornsvetemjöl du har tillgång till. Ölandsmjöl, dalavete, dinkel, lantvetesort – allt blir så gott bara för att du använder hela fullkornet. Läs gärna mer om vad fullkornsmjöl är här.
Ingredienser, ca 35 st
115 gram smör
1 dl farinsocker
0,75 dl strösocker (du kan minska om du vill ha en mindre söt kaka)
1 ägg
180 g finmalet fullkornsvetemjöl (även något mindre finmalet fungerar)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vanilj
1 krm salt
50 gram grovhackad mörk choklad
30 g grovhackade hasselnötter
Recept
Vispa farinsocker, strösocker och smör. Knäck i ett ägg och blanda ner. Blanda de övriga ingredienserna i en separat bunker och häll sedan över i den andra smeten och bland ihop. Rulla ca 35 runda kulor och tryck ut till en tjock cirkel. Grädda i ca 8 minuter i 200 grader.
Blir sugen på att baka småkakor!
Jag har en fråga ang brödbak, eller två egentligen: i fin bok skriver du att det är viktigt att hålla reda på upp och ner på degen. När man då stjälper ur degen ur bunken, är det meningen att försöka få ur den med den spända undersidan neråt? Den vill ju gärna hamna upp och ner. :) Sen undrar jag kring ”forma till ett bröd” – viker du då återigen ihop eller är det mer ”puffa ihop”? Petitesser kanske men nyfiken ändå!
Tack för en inspirerande gärning, köpte en mjölkvarn efter att ha lyssnat på Meny-avsnittet där du var med!
Hej Hanna,
Härligt att även du gillar småkakor!
Att forma ett bröd är ingen petitess ;-). Så högst relevant fråga! Att man formar brödet bra är oerhört väsentligt för att brödet ska bli bra och få höjd och spänst. Det är svårt att beskriva hur jag formar. Du är så välkommen på en kurs hos mig, så ska jag lära dig http://www.brodochkvar.se/kurser
Vad det gäller att ha degen på rätt håll. Det spelar ingen roll vilket håll du lyfter/stjälper ut degen på, bara du har kolla på hur du gör.