Chansa inte, om du är osäker på din surdegsgrund

Häromdagen dagen när jag skulle baka så var jag osäker på min surdegsgrund. Jag visste att den redan hade ”peakat”, men tänkte att det går nog ändå. När jag skriver ”peakat”, menar jag att den har nått sin aktivitetstopp och är som allra bäst. Jag valde att bakade trots att jag visste att surdegsgrunden inte var tipp-topp, dvs den hade redan nått toppen och var på väg ner. Det var ett dumt beslut. Det är alltid ett dumt beslut. Men ibland är det frestande att försöka ;-)

Brödet blev okej, men långt ifrån så bra som de brukar bli. Inkråmet var inte alls så luftigt som jag hade förväntat mig. Det är så klart irriterande! Därför ger jag dig rådet att inte göra så – baka inte på en surdegsgrund som du är osäker på. Om du misstänker att den redan nått sin topp, är det bättre att friska upp den igen och vänta med att baka några timmar. När surdegsgrunden är så färsk går det snabbt att få den aktiv igen.

Man lägger ner så mycket tid på sina surdegsbröd och att då baka med en surdegsgrund som man inte är helt säker på är bra, blir bara en besvikelse om det visar sig att misstanken är rätt.

surdegsbröd, fullkornsbröd

Surdegsbrödet på bilden är bakat med en stor andel fullkornsmjöl av dinkel, så jag hade inga förväntningar om att surdegsbrödet skulle bli högt så som ett surdegsbröd bakat på endast vitt mjöl blir. Däremot kunde inkråmet vara betydligt luftigare. Det är inte riktigt underjäst, men inte så bra som det skulle kunna vara. Om jag inte hade vetat hur jag hade hanterat degen, så skulle jag nog trott att det berodde på hanteringen, men i detta fall vet jag att det endast har med surdegsgrunden att göra. Så satsa på en riktigt bra surdegsgrund så får du ett surdegsbröd med ett godare och luftigare inkråm.

Känner du du osäker på hur du ska hantera din surdegsgrund, eller hur du kan avgöra om den är bra eller dålig? Min online-kurs ”Allt du behöver för att lyckas med din surdegsgrund” – är en bra investering för dina framtida surdegsbröd :-)

Lycka till med bakningen! /Christine

Leave a Reply