Bromma – surdegsbrödens himmel

Jag besökte Stockholm över nyår och självklart passade jag på att försöka hinna med att besöka några nya bagerier. (Eftersom vi tidigare bott i Stockholm, så var schemat hektiskt, så alla ni som jag inte besökte hoppas jag hinna besöka nästa gång istället). Jag skrev tidigare om min besvikelse när ett nytt lyxigt bageri inte visste var fullkorn var – läs mer om det här. Däremot besökte jag ett bageri som hade full koll på både det och mycket mer. Det här bageriet ligger på Nockebytorg i Bromma. Tidigare låg där ett traditionellt bageri med det vanliga svenska bageriutbudet, men nu har det öppnat ett bageri med ambitioner. Det är bagarvärldsmästaren (2014) Håkan Johansson och Fredrik Ekman, som tidigare varit delägare i Gateau, som öppnade dörrarna efter sommaren.

Det som är så fantastiskt med just det här bageriet är att de maler sitt eget färska mjöl. Utöver det, bakar de med mjöl av äldre kultursorter som har mycket mer näring än det mjöl vi är vana vid. Här finns inget fusk med en färdig mjölmix där man bara tillsätter vatten. Det är istället ett äkta hantverk där surdegsbröden får ta tid att jäsa och bilda miljontals mikroogranismer som är mumma för vår tarmflora och till glädje för hela vår kropp.

Jag skulle vilja påstå att Bromma har blivit ett himmelrike för bra bröd. Nu finns både Nockeby Bageri och Park Konditori som levererar fantastiskt näringsrikt och gott bröd till Stockholmarna. Besök dem båda, de är så värda all uppmärksamhet!

 

Jag provsmakar ett gäng med surdegsfrallor på uteserveringen utanför bageriet.

Om jag inte minns det fel var det en Emmerfralla, en Råg- och Walnötsfralla och en Råg- och Dinkelfralla. Gott!

Leave a Reply