Brödinstitutets kritik förstår jag inte

Brödinstitutet är ett helägt dotterbolag till Sveriges bagare & konditorer AB och i det bolaget är stora bolag såsom Fazer, Pågen, till små bagerier representerade. Brödinstitutets uppgift ”Brödinstitutet strävar efter att vara den naturliga kunskapskällan om bröd i synnerhet och om god och bra mat för hälsan och klimatet i allmänhet.” Ofta tycker jag Brödinstitutet kommer ut med bra information men deras senaste inlägg förstår jag verkligen inte och jag tycker det är helt snedvridet:

Idag sprids det överdrivna påståenden om att surdegsbakat bröd, helst bakat på kulturspannmål är betydligt nyttigare och mer miljövänligt för att i nästa andetag hävda att så kallat industribakat bröd bara är skräp. Förutom att det är fullständigt felaktigt så är det både elitistiskt och exkluderande.

Hur kan surdegsbröd bakat med fullkornsmjöl och kultursorter vara elitiskt? Jag blir upprörd när jag läser det. Brödet som säljs i stora volymer i påsar i butik är dyrt. Ser man på kilopriset är det jättedyrt. Många handlar förmodligen brödet efter upplevd volym, inte efter vikten. Här köps främst luft. Dessutom består ”fullkornsbrödet” i butiken framför allt av vitt modernt valsat vetemjöl, vilket betyder att det är näringsfattigt. Brödet har en väldigt låg andel fullkornsmjöl, och det är inte fullkornsmjölet som ger brödet en mörkare färg. Det är sirap och tillsatser som ger färgen. Läs innehållsförteckningen – den är ofta alldeles för lång. Bra bröd består av mjöl, salt och vatten. Inget mer, och absolut inte extra tillsatt gluten. Det vita moderna valsade mjölet har redan en väldigt hög andel gluten – du vill inte ha i dig än mer. Bakar du själv (är det det som är elitiskt?) med fullkornsmjöl av kultursorter får du ett mycket billigare bröd och ett bröd som är betydligt mer näringsrikt. Och det är helt utan tillsatser – tillsatser du inte mår bra av. Om de nu anser att det är exkluderande att baka själv, så kan man köpa surdegsbröd bakat med fullkornsmjöl och kultursorter på ett bageri. OCH om du jämför kilopriset ser du att det inte är dyrt!

Jag förstår inte vad de vill uppnå med den här informationen/artikeln och tycker att det är tragiskt att de sprider sådan information. Är inte tanken att de ska uppmuntra människor att äta bra bröd som man mår bra av. Inte bröd som leder till övervikt, ont i magen och som är näringsfattigt. De vill ju att svenska folket ska äta mer bröd. Eller vem är det egentligen som framför det här budskapet?

Du kan läsa hela artikeln här, så hoppas jag att även du reagerar.

Kommentera gärna. Jag måste dock godkänna varje kommentar, eftersom jag får så otroligt mycket spam, så ha tålamod med att det tar lite tid.

Leave a Reply