Bröd ska inte innehålla socker! Jag ryter till.
Det finns vissa bröd som av tradition innehåller socker, t.ex. kavring och sirapslimpa, men vanligt bröd ska inte innehålla socker. Än värre tycker jag det är när brödet ska uppfattas nyttigt men vid närmare granskning visar sig innehålla socker.
På påsen på bilden nedan står det ”låg sockerhalt” vilket känns helt knäppt. Det säljer säkert, för numera vet man att socker inte är bra. MEN VARFÖR envisas de med att skapa så onyttiga bröd. Kan inte producenterna även ta ett visst ansvar för den svenska hälsan. Det går utmärkt att baka goda bröd utan socker!
Vänder man på påsen kan man läsa den långa innehållsförteckningen.
Texten ovanför innehållsförteckningen är nästan lustig ”fyller de bröden med riktigt många och goda ingredienser…” Ett riktigt bra bröd behöver inte innehålla mer än mjöl, salt och vatten. Framför allt vill man inte läsa vetegluten, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, sirap och malt (malt för att det ska få en mörk och ”nyttig” färg).
Som ni ser på påsen så låg just det här brödet i vår frys – brödet är fruset. Det är min man som köpt det. Jag blev inte glad när han kom hemsläpandes med det. Därför stoppade han det snabbt i frysen. Det är dock väldigt intressant, för trots att han lever med en hemmabagare som är en supermedveten konsument köper han hem ett bröd med den här innehållsförteckningen. Jag tänker så här, om han gör det trots all information som han blir översköjd av från mig, hur i hela friden ska den vanliga konsumenten klara att handla rätt. Konsumenten som inte lever med en bröd- och mjölfantast. Producenterna behöver ta ett större ansvar.
jag letar efter ett bröd som inte innehåller socker.som inte innehåller vetemjöl.det finns inte.jag funderar på en bskmaskin.är den svår att lära sig?då hade jag bakat mycket bröd av blandat grovt rågmjöl och kornmjöl.olivolja.salt.bakpulver.jäst.absolut inget socker.usch.hade det brödet blivit gott?jag funderar på en bakmaskin.eftersom det finns ju inget bröd utan socker.
Så med andra ord kan du använda jäst i kombination med salt? Jag själv använder honung istället för rör socker när jag gör bröd. Utöver det så vid senaste tillfället så hade jag potatismos, ägg, grahamsmjöl, rågsikt, rågmjöl samt vetemjöl i. Ca 30-40% var vetemjöl.
Malt har väl fler användningsområden än bara som färgämne? Det ger smak och ändrar degegenskaperna en del (och har använts väldigt länge vid bakning). Varför är det något man ”verkligen inte vill se”?
Du har helt rätt. Det är inget fel med malt i sig. Däremot färgar det bröd så att brödet ser mörkt och ”nyttigt” ut trots att det är bakat på vitt vetemjöl. Konsumenten ska vara uppmärksam på det, men behöver inte rygga för malt i sig. :-)