Bröd med mjuk skorpa – så lyckas du
Många barn tycker inte om kanter och vill gärna ha bröd med mjuk skorpa. Här kommer några tips: Du får en mjukare skorpa genom att byta ut vätskan i brödet till mjölk istället för vatten. Tillsätter du dessutom smör, blir skorpan ännu mjukare. Utöver det ska du se till så att du har ånga i ugnen. I vanliga fall när man bakar bröd tar man ut ångan ur ugnen efter det att man gräddat ett tag för att få en hård skorpa. Vill man ha en mjuk skorpa låter man helt enkelt ångan vara kvar under hela gräddningstiden. Du får ånga i ugnen genom att ställa in en kopp med kokande vatten på botten av ugnen. När brödet är färdiggräddat, vira in det i en handduk för att behålla fukten och förhindra att skorpan blir hård. Lägger du in brödet i en plastpåse får du garanterat en mjuk skorpa, men jag tycker att brödet får smak av plastpåsen. Nybakt bröd i plastpåse vill jag verkligen inte rekommendera.
Jag har bakat brödet i en plåtform utan beläggning. Jag oljar formen innan jag stoppar ner degen i formen. Formarna hittar du här och du hittar den vassa och prisvärda brödkniven här.