Surdegsbröd med hela korn – för hälsan

Jag har tidigare skrivit om sädeskornet korn och dess hälsoeffekter. Det är ett bortglömt sädesslag som nu börjar få upprättelse. Av våra fyra sädesslag är det vete som fullständigt dominerar. Förr var korn ett vanligt inslag i mathållningen. Forskare i Lund har studerat hur bra våra kroppar reagerar när vi äter korn – minskad aptit, högre mättnadskänsla och minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid. Resultaten har de fått när personer ätit bröd med hela korn dvs kornen har inte malts. Läs mer om det här.

Surdegsbrödet nedan är bakat med en stor del hela korn. Brödet blev både väldigt gott och mättande. Dessutom är vetskapen om att jag även dagen efter får ta del av dess hälsoeffekter en extra bonus.

Det var kul att se att det gick alldeles utmärkt att snitta brödet trots att där fanns hela korn i som “var i vägen”. De flyttade sig när kniven kom, och störde inte så mycket.

Snittkniven som jag snittar med hittar du här.

Så här blev resultatet. Hade jag haft bättre med ånga i ugnen hade det sannolikt inte spruckit alls.

Leave a Reply