Bondkakor bakade med fullkornsmjöl och färska violer

Jag är inne i en underbar småkaksperiod. Och med småkaka menar jag just liten kaka. Inte en blaffig amerikansk kaka, utan en liten och nätt. En kaka man kan ta både en, två och tre av. Ni vet väl att småkakor är gott, trevligt och trendig? Läs om det här.

Det här är en bondkaka bakat på färskmalet fullkonsvetemjöl med nerhackade färska violer. Violer doftar så ljuvligt. Så mild och säregen doft. Innan kakorna var grädde doftade de mycket av viol. När de väl gräddats var dock smaken knappt förnimbar. Om man vet det kan man känna det. Känslan var hur som helt härlig.

Som jag skrivit om tidigare är alla mina småkakor bakade på fullkorn. Jag gör det framför allt för smakens skull. Om du dessutom färskmaler blir det himmelskt. Jag drar generellt även ner på  sockret i småkakor. I regel kan man minska med hälften utan att det märks. Dessa bondkakor är fortfarande väldigt söta, så vill du, tror jag absolut att det går att minska ytterligare.

Ingredienser, 45 st

100 g smör
110 g stenmalet fullkornsvetemjöl (2,25 dl)
½ dl socker
½ msk sirap
½ tsk bikarbonat
½ msk vatten
25 g hackad mandel
Hackade färska violer – om du kan hitta några

Recept

Hacka smöret i mjölet och sockret. Tillsätt sirapen och därefter bikarbonaten utrört i vattnet och mandeln. Blanda allt snabbt till en smidig deg. Forma tre tunna rullar och ställ i kylen till dess de är hårda. Skär dem i ½ cm tunna skivor och tryck till dem så att de blir ca 4,5 cm i diametern. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 5 minuter, eller till dess de fått färg.

 

Luktviol - små söta blommor med en fantastisk mild doft

Luktviol – små söta blommor med en fantastisk mild doft

Comments 3

  1. Marcus november 17, 2019
    • Christine Heger november 18, 2019
    • Christine Heger november 25, 2019

Leave a Reply