Bondkakor bakade med fullkornsmjöl och färska violer
Jag är inne i en underbar småkaksperiod. Och med småkaka menar jag just liten kaka. Inte en blaffig amerikansk kaka, utan en liten och nätt. En kaka man kan ta både en, två och tre av. Ni vet väl att småkakor är gott, trevligt och trendig? Läs om det här.
Det här är en bondkaka bakat på färskmalet fullkonsvetemjöl med nerhackade färska violer. Violer doftar så ljuvligt. Så mild och säregen doft. Innan kakorna var grädde doftade de mycket av viol. När de väl gräddats var dock smaken knappt förnimbar. Om man vet det kan man känna det. Känslan var hur som helt härlig.
Som jag skrivit om tidigare är alla mina småkakor bakade på fullkorn. Jag gör det framför allt för smakens skull. Om du dessutom färskmaler blir det himmelskt. Jag drar generellt även ner på sockret i småkakor. I regel kan man minska med hälften utan att det märks. Dessa bondkakor är fortfarande väldigt söta, så vill du, tror jag absolut att det går att minska ytterligare.
Ingredienser, 45 st
100 g smör
110 g stenmalet fullkornsvetemjöl (2,25 dl)
½ dl socker
½ msk sirap
½ tsk bikarbonat
½ msk vatten
25 g hackad mandel
Hackade färska violer – om du kan hitta några
Recept
Hacka smöret i mjölet och sockret. Tillsätt sirapen och därefter bikarbonaten utrört i vattnet och mandeln. Blanda allt snabbt till en smidig deg. Forma tre tunna rullar och ställ i kylen till dess de är hårda. Skär dem i ½ cm tunna skivor och tryck till dem så att de blir ca 4,5 cm i diametern. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 5 minuter, eller till dess de fått färg.
Gjorde en dubbel portion. Fantastiskt goda och inte så söta som man får i affären. Använde fullkornsvete som jag malde med xl kvarnen som jag köpte av dig. Så kul att mala med den. Jätte bra resultat. Ska prova på mera av dina recept ☺.
Vad roligt att höra! Ja, småkakor kan verkligen vara fööör söta. Man vill ju det ska smaka mer än socker.
Härligt! Nu blev jag sugen på bondkakor. Det var längesedan jag bakade dem. De är ju attans goda! Dags att börja julbaka tycker jag ;-)