Blir så irriterad på besserwisser

Det finns allvarliga problem och så finns det meningslösa irritationer. Nu ska jag lufta min irritation – besserwisser. Besserwisser som har fel eller som inte har någon kunskap – finns det något mer irriterande? Jag hoppas aldrig jag uppfattas som en sådan. Jag blir nervös bara jag tänker på det, för jag har säkert fel i vissa påståenden som jag gör.

I veckan var jag i Tyskland och var förbi ett av Tysklands oräkneliga bagerier. Det som självklart stod på inköpslistan var ett grovt fullkornsbröd bakat med surdeg. Ett sådant bröd som jag tänker mig ett typiskt tyskt bröd ska vara. Jag pekar på ett av bröden bakom disken och frågar om det är bakat med jäst. Damen blir irriterad av frågan och snäser till mig ”alla bröd är bakade med jäst, man bakar inte bröd utan jäst”. Nu började det bubbla i mig. Jag lugnade mig och tänkte att jag får väl skippa den där tanken om det tyska surdegsbrödet. Jag frågar henne ”Finns det ett fullkornsbröd här som inte har socker i sig eller vad är det som färgat bröden så mörka?” Hon blir än mer irriterad på mig och säger tvärsäkert att det inte är socker i något av bröden, det är rågen som gör färgen. Nu kokar jag. Jag kokar av två anledningar. För det första för att damen är en besserwisser som inte har koll. För det andra, att även tyska bröd är så kassa. Jag vill ju ändå tro att den tyska brödkulturen med fullkorn och surdeg är mycket bättre än den svenska. Men sanningen är den att de flesta tyska bagerier har bröd fyllda av onödiga tillsatser precis som de svenska. Deras ”surdegsbröd” är bakade med jäst och deras vackert mörka bröd är ofta färgade med sirap. Lägg därtill en lång lista av onödiga ingredienser. Besviken gick jag in i butiken bredvid och köpte ett gäng svenska knäckebröd – kanske i protest, men samtidigt ett väldigt gott och sunt val.

Knäckebröd är alltid ett gott val. Heja Sverige!

Jag måste tillägga att precis som i Sverige finns det fantastiska bagerier i Tyskland som bakar äkta surdegsbröd utan onödiga tillsatser. Tyvärr är det inte de som dominerar.

Comments 2

  1. Maya Lööf januari 25, 2019
    • Andreas januari 25, 2019

Leave a Reply