Besök på Källunda gård – där kultursorter frodas
Jag och min familj fick möjligheten att få ett studiebesök på Källunda gård och fick en guidad tur av mjölnaren/bonden/odlaren/m.m., Magnus Nyman. Magnus driver en gård med både djur och odling som är helt ekologisk och som inte tar hjälp av diverse kemi. Vi känner varandra dels för att han odlar säd som jag brukar köpa och dels för att han är aktiv i föreningen Allkorn. Gå gärna in på Allkorns hemsida. Där finns mycket matnyttigt för dig som är intresserad av mjöl – intressant både för odlare, mjölnare och konsument.
Magnus brinner för tillvaratagandet av de äldre sädessorterna. De moderna sorterna är förädlade, förenklade och har inte det det näringsinnehållet som äldre sorter har. De moderna sädessorterna klarar inte heller av ett ekologiskt jordbruk, då de är beroende av bekämpningsmedel och kemisk gödsel.
Varje gång vi träffas lär jag mig något nytt. Det som är självklarheter för Magnus kan vara helt ny information för mig. När vi promenerade över ett fält fullt med klöver berättade Magnus att klöver var perfekt näring för jorden i väntan på plantering av säd. Jag funderade på hur ogräset försvinner. Innan man sår vänder man ner klövern och annat som växer i jorden, det vill säga när man plöjer. Växer inte allt upp igen samtidigt som säden?” Magnus berättade att det gäller att tajma det rätt. Har ogräset gått i blom så får man ogräs i odlingen, men har den ännu inte gått i blom dör det i jorden. Det där låter ju så självklart när jag hör det, men jag har aldrig tänkt på det tidigare.
Källunda gård säljer både säd och mjöl och jag handlar gärna av dem. De odlar och säljer flera olika kultursorter. Antingen kan du göra som jag och hämta där, eller skickar de. Du hittar Källunda gård här.
Med hopp om bättre mjöl till alla! /Christine