Besök på Källunda gård – där kultursorter frodas

Jag och min familj fick möjligheten att få ett studiebesök på Källunda gård och fick en guidad tur av mjölnaren/bonden/odlaren/m.m., Magnus Nyman. Magnus driver en gård med både djur och odling som är helt ekologisk och som inte tar hjälp av diverse kemi. Vi känner varandra dels för att han odlar säd som jag brukar köpa och dels för att han är aktiv i föreningen Allkorn. Gå gärna in på Allkorns hemsida. Där finns mycket matnyttigt för dig som är intresserad av mjöl – intressant både för odlare, mjölnare och konsument.

Magnus brinner för tillvaratagandet av de äldre sädessorterna. De moderna sorterna är förädlade, förenklade och har inte det det näringsinnehållet som äldre sorter har. De moderna sädessorterna klarar inte heller av ett ekologiskt jordbruk, då de är beroende av bekämpningsmedel och kemisk gödsel.

Varje gång vi träffas lär jag mig något nytt. Det som är självklarheter för Magnus kan vara helt ny information för mig. När vi promenerade över ett fält fullt med klöver berättade Magnus att klöver var perfekt näring för jorden i väntan på plantering av säd. Jag funderade på hur ogräset försvinner. Innan man sår vänder man ner klövern och annat som växer i jorden, det vill säga när man plöjer. Växer inte allt upp igen samtidigt som säden?” Magnus berättade att det gäller att tajma det rätt. Har ogräset gått i blom så får man ogräs i odlingen, men har den ännu inte gått i blom dör det i jorden. Det där låter ju så självklart när jag hör det, men jag har aldrig tänkt på det tidigare.

Här är ett fält fullt av klöver som väntar på att bli plogat. Längst bort ser vi en MOP- se nedan bild och förklaring.
Det här är ett mobilt grisstall. Bilen/moppen förflyttar sig efterhand över fältet och låter grisarna böka upp bit efter bit. En genialisk lösning som får fältet och jorden att komma i superform och grisarna har det dessutom toppen. Dessa tillverkar och säljer Källunda gård.
Just dessa grisar var gigantiska. Närmare än så här vågade inte barnen gå…
och närmare än så här vågade inte jag gå… :-)
Ankorna gjorde ett riktigt bra jobb med att äta upp mördarsniglarna så att köksträdgården fick vara ifred. Det låter som man ska ha en anka i trädgården. Det vore nått!
Kalkoner spatserade runt, tillsammans med hundar, katter och höns – de försökte komma överens så gott det nu gick…
Det fanns en hel del kvarnar och maskiner på gården. Här kommer säden från silon om jag inte minns fel.
En silo – här torkar säden. Det verkar vara en hel del spindlar som uppskattar klätterväggen ;-)
Ännu en viktigt maskin i den prylglada ladan. Här rensades säden.
Här är gårdens butik. I frysen ligger köttbitar, korv, hamburgare m.m. och jag vet att man även kan boka sig för kött när det slaktas. Utöver det säljs självklart säd, mjöl. Därtill honung, potatis och lite andra spännande burkar. Mer om butiken hittar du här.
Här någonstans ska det bli ett Café. Det är nästan klart enligt Magnus. Jag kunde inte riktigt se det – ha, ha. Det ska stå klart hösten 2022 enligt Magnus. Det låter som en strålande idé, för vilket underbart utflyktsmål det kan bli.
Vi besökte även Allkorns fröbank. I detta kylrum finns massor av olika frösorter, så kallade kultursorter. Läs gärna mer om deras arbete på Allkorns hemsida.

Källunda gård säljer både säd och mjöl och jag handlar gärna av dem. De odlar och säljer flera olika kultursorter. Antingen kan du göra som jag och hämta där, eller skickar de. Du hittar Källunda gård här.

Med hopp om bättre mjöl till alla! /Christine

Leave a Reply