Är bästa skorpan bakad på surdeg eller jäst?
Skorpor är det perfekta nyttiga tilltugget till fikat. Beroende på skorpa förstås. Nu har jag bakat två osötade fullkornsskorpor, en på jäst och en på surdeg. Både blev oerhört goda, men helt olika i konsistensen. Jästskorpan blev porös och lättuggad – den konsistens på skorpa som vi är vana vid från butiken. Surdegsskorpan blev betydligt hårdare och knaprigare. Jag tyckte helt klart bäst om surdegsskorpan, men jag kan tänka mig att många kommer tycka den är för hård.
Lyssna och se om ni kan bilda er en uppfattning om vilken skorpa ni ska baka.
Receptet på skorpan bakad på jäst hittar du här. Och nedan finner du receptet på skorpan bakad på surdeg.
Fullkornsskorpor bakade på surdeg
1 dl grädde
4 1/3 dl mjölk
1/2 dl surdeg
1 1/4 tsk salt
50 gram finmald korn av fullkorn
200 g finmald fullkornsvetemjöl
250 g siktat vetemjöl
Blanda all vätska med surdegen. Tillsätt salt och delar av mjölet och vispa runt. Häll i resterande mjöl och blanda till en deg. Skrapa ner ev. deg från kanterna. Låt stå i 30 minuter. Stretcha degen (läs mer om metoden autolys och att stretcha degen här), och låt sedan stå och vila i en timme. Stretcha degen och låt den stå ytterligare en timme. Stretcha degen och ställ in den i kylskåpet över natten (ser du att jäsningen inte kommit igång, så låt den stå ytterligare en timme i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen). Nästa dag lossar du försiktig degen från buken och vänder sedan bunken upp och ner på bakbordet. Skär av lagom stora degbullar och forma försiktigt dem till den form du vill ha på skorpan. Lägg skorporna på en bakplåt och grädde dem i 250 graders ugnsvärme i ca 10 minuter. Dela skorporna med en gaffel när de fortfarande är varma, men svalnat något. Torka dem sedan i ugnen. Först på 200 grader för att de ska få färg, men sänk sedan till ca 100 grader till dess de är torra.
Eh, jag hade samma fråga och sammanhanget är ju att det ingår som en ingrediens här i receptet på fullkornsskorpor!
Hej Helena,
Det finns recept på både med surdeg och jäst – bara att välja och se vad du själv tycker :-)
Hej!
Vad ār korn av fullkorn?
Med vänlig hälsning
Jill
Jag vet inte. I vilket sammanhang? Kanske fullkornsmjöl av korn, dvs att hela sädeskornet av korn har malts ner.