Bake off-brödets hemlighet
Mmm, det luktar gott i butiken. Nybakat, härligt…. I princip varenda livsmedelsbutik ståtar numera med nybakat. Doften av nybakat – precis som i ett riktigt bageri. Men doften är tyvärr enda likheten.
Snabbt, inte kvalitet
För det första är innehållet långt ifrån det äkta surdegsbröd som tar lång tid att göra. Bake off-brödet är skapat för att gå snabbt i både första ledet, produktionsprocessen i fabrik och andra ledet, bakningsprocessen i butik. Istället för att låta brödet jäsa på ett traditionellt sätt pressar man in luft och vatten i degen med hjälp en höghastighetsmixer, dubblerar jästmängden, tillsätter kemiska oxidanter, enzymer och härdat fett. Vissa av dessa tillsatta ämnen räknas som så kallade processhjälpmedel och behöver därför inte anges i innehållsförteckningen.
Gammalt bröd utan innehållsförteckning
För det andra är det nybakta brödet gammalt. En fryst klump med bäst före datum 2018 har fått en sista gräddning i butiken. Och brödet i bake off-hyllan är knappast av högre kvalitet än de bröd som finns i plastpåsarna i hyllan bredvid. I många fall till och med sämre. Bröd som inte är förpackade behöver nämligen inte ha en innehållsförteckning. Detta leder oss rakt på den tredje skillnaden mellan bake off och ett bröd bakat i ett äkta surdegsbageri utan tillsatser.
Härkomst
Är du noga med att äta närodlat eller svenskt? Vad det gäller bake off-bröd har man i regel ingen aning var bake off-brödet kommer ifrån. Degklumparna kan mycket väl vara tillverkade i Estland, och ingredienserna kan komma från något annat land utan att det framgår.
Den här trekanten brukade jag välja som frukost för många år sedan, och kände då att jag gjorde ett nyttigt, medvetet val. Mörkt bröd – check. Hela kärnor – check. Nybakat – check.
Jag ska lyfta fram några ingredienser i innehållsförteckningen för trekanten:
- Vetemjöl är brödets huvudsakliga ingrediens – det näringsfattiga pulver som är en del av vetekornet. Brödets mörka färg kommer istället från vört och malt, inte av fullkorn och fibrer
- Vetegluten – det är tillsatt extra gluten för att förbättra bakegenskapen (du kan läsa mer om det här)
- Fruktsocker – brödet är sötat, vilket inte är vad man förväntar sig när man väljer ett ”grovt och nyttigt bröd”
Låt dig inte luras av doften, utan granska innehållsförteckningen noga – om den finns. Eller än hellre, välj ett bröd du vet inte innehåller tillsatser. Mjöl, vatten och salt är allt som behövs för ett bra bröd.