Baka med Emmervete – bästa tipsen

Emmervete är andra generationens vete och en så kallas kultursort – läs mer om kultursorter här. Emmer är ett väldigt smakrikt vete utöver att det är näringsrikt. Många som har problem med att äta vete menar att de mår bra när det äter Emmer. Emmer har ett svagt gluten, vilket skulle kunna vara en anledning till att vissa tål det bättre eller beror det på att det inte är en så förädlad sort.

På bilden har jag bakat med färskmalen Emmer som jag malt med min mjölkvarn. Jag har inte siktat bort kliet utan använt hela kornet. Det innebär att brödet är bakat med 100% fullkornsmjöl av Emmer.

Om man inte är van att baka med kultursorter kan man uppleva att det är svårt att baka med Emmer. Detta är mina bästa tips:

  • Baka förhand, dvs knåda inte i en maskin. Använder du händerna får du bättre känsla för mjölet och degen.
  • Använd metoden autolys istället för att knåda – läs mer om autolysmetoden här. Det är ett mer skonsamt sätt att baka.
  • Hantera degen varsamt. Glutentrådarna är mycket vekare än i modernt vete. Därför behöver man vara försiktig när man hanterar degen så att man equipoise bodybuilding inte trasar sönder trådarna.
  • När du känner att degen är stum, dvs inte går att dra/stretcha, låt den då vara. Fortsätter du hantera degen går trådarna sönder.

Surdegsbrödet väger över 1 kg och jag använde den avlånga jäskorgen som står bredvid. Ibland är det härligt med riktigt stora bröd. De blir så saftiga. Jag brukar dela det på mitten och frysa in ena halvan direkt. Med den här jäskorgen går det att baka två stora bröd bredvid varandra i ugnen. Jag tycker formen är riktigt bra – lagom smal så att brödet brödet inte blir platt, men tillräckligt vid ändå. Du hittar jäskorgen här.

Leave a Reply