Baka ditt eget bröd i påsk!

En påskbuffé måste självklart innehålla bröd. Däremot har alla sina egna preferenser gällande vilket bröd som hör påsken till. Jag älskar sill och vill gärna ha ett grovt, tunt skivat rågbröd till sillen. Rågbrödet som kommer finnas på vårt buffébord hittar du här. När jag tagit mig igenom buffén kommer jag till osten – det bästa enligt mig! Vid den tidpunkten är jag mätt och tycker det räcker med något tunt att lägga osten på. Ett perfekt och enkelt fröknäcke till osten hittar du recept på här. För mig räcker det här, men det finns ju även andra i sällskapet. Min pappa önskar sig ett ljust och luftigt bröd och det är det jag bakat till honom på bilden. Receptet på det finner du längst ner.

Bröd bakat på jäst med fullkornsmjöl av dinkel och råg

Bröd bakat på jäst och fullkornsmjöl av dinkel och råg

Dock är brödet på bilden inte ett riktigt ljust bröd, för jag kan bara inte förmå mig att baka på bara vitt vetemjöl. Det här är ett ”ljust” bröd bakat på en stor andel fullkorn av råg och dinkel. Den goda smaken av färskmalet fullkorn slår helt igenom. Även om du inte har en egen kvarn blir brödet så mycket godare om du väljer fullkornsmjöl.

Brödet är bakat på jäst, för att det ska vara enkelt för alla att baka. Det går självklart även utmärkt att baka det med surdeg, men då är processen annorlunda.

Ingredienser

15 g ekologisk jäst
5 dl vatten (495 gram)
1 tsk salt
100 g finmalen fullkornsråg
200 g finmalen fullkornsdinkel
300 g siktat vetemjöl

Recept

Blanda jästen i ljummet vatten och låt den lösas upp. Tillsatt salt och sedan mjölet efterhand som du blandar degen. Har du köpt mjölet i butiken kan du knåda i maskin. Har du däremot malt själv är det bättre du använder metoden med autolys och strech (läs mer om det här). Det är en metod som är mer skonsamt mot de känsligare glutentrådarna. Låt jäsa i ca en timme (har du färskmalet mjöl jäser det snabbt, har du inte det, är det möjligt att du måste jäsa längre).

Om du har en gjutjärnsgryta:

Sätt på ugnen på 250 grader och ställ in en gjutjärnsgryta med lock. Forma brödet med minimalt med extra mjöl och lägg det att jäsa i en korg eller liknande med en linnehandduk i botten. Mjöla linnehandduken riklig innan du lägger ner brödet med undersidan upp. Låt jäsa i ca 30 min. Stjälp försiktig upp brödet i den förvärmda gjutjärnsgrytan och snitta gärna brödet om du har en snittkniv. Grädda sedan direkt i 15 minuter på 250 grader, sänk sedan värmen till 200 grader och ta av locket efter 25 minuter.

Om du bakar i form:

Forma bröden med minimalt med extra mjöl och lägg dem i två oljade brödformar. Låt jäsa i ca 30 minuter. Snitta bröden om du har en snittkniv. Grädda sedan direkt på nedersta falsen i ugnen på 250 grader. Sänk värmen efter 15 minuter till 200 grader.

Grädda i totalt 45-60 minuter beroende på om du har två mindre bröd eller ett stort.

 

Behöver du redskap till bakningen hittar du det här och här.

 

Comments 2

  1. Jenny oktober 1, 2017
    • Christine Heger oktober 1, 2017

Leave a Reply