Av allt, vad gör största skillnaden?

När jag har surdegskurser i min bakstudio brukar jag duka upp produkter från min webbutik så att deltagarna efter kursen har möjlighet att köpa med något om de vill. Vid ett tillfälle frågade en av kursdeltagarna mig ”Av allt, vad gör största skillnaden för resultatet?” Det är så många delar i brödbakningen som gör skillnad för det slutgiltiga resultatet, men hon menade: Utifrån allt jag nu lärt mig om mjöl och formning etc, vad i den här butiken gör störst skillnad direkt på hur brödet kommer att se ut? Mitt svar var och är, bakstålet. Bakstålet är magiskt för bröd och pizzor. Pizzan som tidigare aldrig blivit så där luftig som man önskat när man gräddat i en vanlig ugn blir plötsligt en proffspizza. Brödet höjdar sig som det aldrig gjort förr. Bakstålet gör att det blir en jämn, hög värme underifrån. Det blir det inte med en vanlig plåt. Ugnen går av och på för att hålla rätt temperatur, och värmen blir därmed inte jämn och den kommer inte tillräckligt starkt underifrån. Man kan ju även grädda på en sten, men för att uppnå samma resultat som med ett bakstål, krävs det att stenen är rejält tjock. Och med en så tjock sten blir den ju väldigt otymplig. Stålet har även en riktigt bra värmeledningsförmåga och värms dessutom upp snabbt. Så är det något som ger snabb positiv förändring för bakningen, så är det att grädda på stål.

Här gräddar jag två surdegsbröd som är bakade med färskmalet dinkelmjöl – ca 75% fullkornsmjöl. De höjdar sig så fint tack vare bakstålet.

Comments 3

  1. Monica Nilsson augusti 24, 2020
    • Christine Heger augusti 24, 2020
      • Gunilla Martinsson oktober 27, 2021

Leave a Reply