Att baka med kulturspannmål – jag visar

Kulturspannmål är äldre sorters spannmål med vekare gluten och med en högre andel näringsämne. Det är spannmål som inte är så förädlade såsom dagens moderna vete. Läs gärna mer om kurlturspannmål här.

När man bakar med kultursorter av vete, såsom emmer, dinkel och kusinerna ölandsvete, dalavete o.s.v, krävs det att man hanterar degen mycket mer försiktigt. Knådar man degen hårt går glutentrådarna sönder och bröden blir platta. Många som vanligtvis bakar med modernt vete med starkt gluten utgår från en helt annan typ av knådning. Modernt vete kräver hårda tag för att utveckla gluten maximalt. Kulturspannmål mår istället mycket bättre av att vila sig till glutenutvecklingen enligt autolysmetoden. Läs gärna mer om autolysmetoden här.

I nedan film ser du hur jag stretchar en deg som är gjord på endast Emmervete av fullkorn. Jag stretchar degen för mycket och du kan se hur den spricker.

 

Hoppas även du vill baka med kultursorter. Skippa det vita moderna vetet och välj kultursorter och fullkorn i så stor utsträckning som möjligt så kommer din kropp att tacka dig! :-)

Lycka till!

/Christine