Ät rätt bröd med gott samvete!
Jag är så trött på att höra att bröd är dålig mat och att man blir tjock av bröd. Man kan inte prata om bröd i så generella termer. Vilket bröd är det som inte är bra för dig? Det är gigantisk skillnad på bröd och bröd. Ja, vitt rostebröd är tomma kalorier. Och likaså alla butiksbröd som ligger i plastpåse och främst består av raffinerat vitt vetemjöl. Och de flesta ”mörka” bröd är också onyttiga, för även de består främst av fint vetemjöl även om de är toppade med lite pumpafrö och solrosfrö för att se nyttiga ut. Och att brödet är mörkt betyder inte att det är nyttigt. Färgämne och sirap gör bröd mörkt. Väljer du dessutom att lägga på ett lager marmelad på ditt supermarket-köpta-bröd, vet både du och jag att du inte äter det för att det är nyttigt. Jag vågar påstå att 95% av brödet i butikshyllan påverkar din vikt negativt, eller är tomma kalorier.
Är bageribörd bättre bröd än supermarket-brödet?
De flesta bagerier idag bakar inte bättre bröd än det du köper i Supermarket. Måhända är det mysigt att köpa de där färska luftiga frallorna på bageriet, men de är inte nyttiga. Många bagerier använder färdiga blandningar av mjöl och tillsatser. Och resultatet är därefter. Onyttiga bröd som får ditt blodsocker att skjuta i höjden redan efter första tuggan. Vad som däremot är glädjande är att det öppnar fler och fler riktiga bagerier i Sverige. Bagerier som satsar på kvalitet och som låter det tid att baka bröd.
Vilket bröd ska man äta?
Ett gott surdegsbröd bakat på fullkorn tar tid att baka. Och ett sådant bröd kan du äta med gott samvete. Kvalitetsbagerier bakar bröd med stenmalt mjöl (och inte valsat industrimjöl), som de köpt direkt från en kvarn eller malt själva. Och den enda tillsats de har, är salt och vatten. Dessa bagerier är värda en extra omväg, men självklart kostar kvalitet. Och har du inget kvalitetsbageri i din närhet eller kanske inte varje dag känner att du kan kosta på dig ett sådant bröd, så är mitt bästa råd att börja baka själv. Baka bröd med fullkornsmjöl från din egen kvarn, och du behöver aldrig mer avstå bröd för att det inte är nyttigt (läs mer om varför industrimalt mjöl är näringsfattigt här).
Älskar du bröd, så fortsätt äta bröd, men välj rätt bröd!
Nedan listar jag några fantastiska bagerier som är väl värda en omväg, men självklart finns det så många fler:
Comments 2
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej.
Nu ska jag inte raljera på något vis.
Det finns inget kommersiellt odlat spannmål som är nyttigt!
Att odla detta näringsfattiga skräpet odlat i konstgödning och besprutning är allt utom hälso eller miljötänk. Vi behöver cirka 250 gram kolhydrater per dag. Bara räkna ut kolhydrater i det ”vanliga” antal mackor eller spannmål folk proppar i sig. Mediabehovet för protein är ca 0.83 gram per dag.
Sen har vi en rad vitaminer och mineraler vilket blir märkligt när ca 4 mackor fyller behovet av kolhydrater. kolhydratlobbyns gemensamma ansträngningar att förleda oss i vår syn på mat, näring och energi så att vi från späd ålder fastnar i ett näst intill oåterkalleligt beroendebeteende. Det handlar om det fanatiska ätande av flingor, gryn, bröd, pasta och andra raffinerade produkter av i bästa fall tveksam till i värsta fall usel kvalitet. Våra hälsodepåer kräver dock långt mer omsorgsfullt ätande än så! De kräver ett ätande baserat på oraffinerade livsmedel utan näringsfattiga kolhydrater. Livsmedel som människan konsumerat i alla tider. Kött, fisk, ägg, grönsaker, nötter, frukt, oljor, bladväxter och annat som i regel inte ryms på tallriken när mjölmaffian ockuperat hela måltiden med kladdig pasta. Djävulens påfund detta spannmål. De metaboliska sjukdommarna kom i samband med den spannmål som började för cirka 10 000 år sedan. Ja industrin har med del i detta hälsoförstörande skräpet. Vi behöver ketoner vilket vi producerar själva, samt glykos. Det blir mycket över dagligt behov från det där ”nyttiga” brödet. Det finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler gämnfört med animalier från nötdjur som uteslutande äter gräs, klöver och.. ört. Sen om vi då sakligt tittat på hur det är med odlingen av detta. Alltid smartare ha ko på bete än att odla spannmål nämnligen. Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinteerensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa? Vi är inte genetiskt anpassade för en fröbaserad kost. Att bidraga till monokultutens utbredning är att skita i miljö och hälsa. Mikrolivet, insekter, fåglar, ja hela näringskedjan blir påverkade av detta ohållbara jordbruk.. Den så ”hälsosamma” konsumtion av lektinrika livsmedel hänger också intimt ihop med en utarmad mag-tarmflora, läckande tarm och inflammationsdrivna sjukdomar, vilket Gundry beskiver ingående i boken ”Växtparadoxen”.
Lektiner, fytinsyra och trypsider har sina följder det med. Känns inte som de odlingsbar hektarer används på ett sätt som leder till, fettma, hjärtkärlsjukdom, diabetes, ibs och nästan alla typer av cancer.
Finns så mycket av oberoende evidenser som visar hur och varför vår evolution gick bra till för 10 000 år sedan. Nu går den bakåt med lata, sockerberoende stillasittande med diverse ”krämpor” som läkemedelsindustrin ”behandlar”. Istället för att ge samma råd som den riktiga läken helt normalbegåvat gav. Hippokrates ”recept” var. Låt maten bli din medicin. Ärligt talat? Följer vi detta som han sa? Jag investeringar i riktig organiskt producerade produkter, istället för att gynna läkemedelsindustrin och industriellt producerat hälso och miljöförstörande med ”processer” och
genmanipulerat ”fina” spannmålet mm. Homosapiens kan inte tillgodose sig vegetabiliskt protein på ett adekvat sätt. Att Brödinstitutet kan ”lura” normalbegåvade människor att spannmål skulle vara bra och hälsosamt är ju märkligt. Masspsykosen fortsätter. Homosapiens har uppenbarligen inte några problem med att förstöra både miljö och hälsan. Konstgödning är ju ”jättebra” för att minska växthusgaser från ett fossilt ohållbart jordbruk. Växthusgas försvinner ju tyvärr inte alls.
Några mackor påverkar mycket både hälsomässigt och miljömässigt om man tänker till. En Evolutionsbiolog och näringsutbildad som tycker att sanningen måste belysas och förstå.
Hej Mats, tack för din kommentar. Jag har sådana otroliga besvär med spam att jag stängt av kommentarsfältet. Bland alla hundra spam-kommentarer som fyller inkorgen finns det gömt en riktigt människa. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det problemet. Hur som helst, det är anledningen till att jag inte sett din kommentar. Jag vill heller inte äta det moderna väldigt förädlade vetet. Bröden som säljs i butiken är inte bra mat – borde ligga på kakhyllan. Däremot baka jag gärna med kulturspann som är näringsrikt och mer komplext i sin sammansättning. Och självklart fullkorn, där all näring finns kvar.