Ät rätt bröd med gott samvete!

Jag är så trött på att höra att bröd är dålig mat och att man blir tjock av bröd. Man kan inte prata om bröd i så generella termer. Vilket bröd är det som inte är bra för dig? Det är gigantisk skillnad på bröd och bröd. Ja, vitt rostebröd är tomma kalorier. Och likaså alla butiksbröd som ligger i plastpåse och främst består av raffinerat vitt vetemjöl. Och de flesta ”mörka” bröd är också onyttiga, för även de består främst av fint vetemjöl  även om de är toppade med lite pumpafrö och solrosfrö för att se nyttiga ut. Och att brödet är mörkt betyder inte att det är nyttigt. Färgämne och sirap gör bröd mörkt. Väljer du dessutom att lägga på ett lager marmelad på ditt supermarket-köpta-bröd, vet både du och jag att du inte äter det för att det är nyttigt. Jag vågar påstå att 95% av brödet i butikshyllan påverkar din vikt negativt, eller är tomma kalorier.

Är bageribörd bättre bröd än supermarket-brödet?

De flesta bagerier idag bakar inte bättre bröd än det du köper i Supermarket. Måhända är det mysigt att köpa de där färska luftiga frallorna på bageriet, men de är inte nyttiga. Många bagerier använder färdiga blandningar av mjöl och tillsatser. Och resultatet är därefter. Onyttiga bröd som får ditt blodsocker att skjuta i höjden redan efter första tuggan. Vad som däremot är glädjande är att det öppnar fler och fler riktiga bagerier i Sverige. Bagerier som satsar på kvalitet och som låter det tid att baka bröd.

Vilket bröd ska man äta?

Ett gott surdegsbröd bakat på fullkorn tar tid att baka. Och ett sådant bröd kan du äta med gott samvete. Kvalitetsbagerier bakar bröd med stenmalt mjöl (och inte valsat industrimjöl), som de köpt direkt från en kvarn eller malt själva. Och den enda tillsats de har, är salt och vatten. Dessa bagerier är värda en extra omväg, men självklart kostar kvalitet. Och har du inget kvalitetsbageri i din närhet eller kanske inte varje dag känner att du kan kosta på dig ett sådant bröd, så är mitt bästa råd att börja baka själv. Baka bröd med fullkornsmjöl från din egen kvarn, och du behöver aldrig mer avstå bröd för att det inte är nyttigt (läs mer om varför industrimalt mjöl är näringsfattigt här).

Älskar du bröd, så fortsätt äta bröd, men välj rätt bröd!

Nedan listar jag några fantastiska bagerier som är väl värda en omväg, men självklart finns det så många fler:

Felts bageri i Halmstad

Brödlabbet i Lund

Bagaren och Bonden i Malmö

Lilla sur i Göteborg

 

Comments 2

  1. Mats Carlstedt februari 7, 2023
    • Christine Heger maj 24, 2023

Leave a Reply