Ät näringsrik mat och undvik fetma

Näring är något som borde engagera oss mer. Inte för att jag tror att vi är undernärda, men vi äter väldigt mycket för att få i oss näring. Vi vet alla att fetma är ett växande bekymmer. Och det är fullt möjligt att vara fet och ändå undernärd. Det är väldigt intressant när man sätter näring i relation till kvantitet.

Under en period i livet när det var viktigt för mitt jobb att jag var smal, hade jag verkligen inget fokus på näring. Mitt ända fokus var att äta lite. Väldigt dumt. Nog blev jag smal, vilket var målet, men mitt hår åkte av lika snabbt som kilona. Undernärd med andra ord. Samma sak hände faktiskt mig när jag var gravid – jag tappade otroligt mycket hår genom hela graviditeten och under amningen. Jag vet att det är hormonellt betingat att tappa hår efter amningen, men jag tappade under hela graviditeten. Min egen teori är att jag var undernärd. Näringen och energin jag fick i min kropp räckte inte till för att underhålla alla delar.

När det kommer till bröd är näring ett väldigt intressant ämne. 20 rostebrödsmackor, ger sannolikt mindre näring än en skiva äkta rågbröd. 20 klassiska rostebrödsmackor bakat på vitt vetemjöl får ditt blodsocker att åka berg och dalbana. Fortsätter man äta så blir man dessutom tjock. Väljer man istället ett näringsrikt bröd kan man alltså äta mindre. Näring i relation till kvantitet är väldigt intressant.

Leave a Reply