Ät mer råg och minska på vete
Runt år 1900 konsumerade vi cirka 60 kg råg per person och nu äter vi cirka 7 kg per person. Vete dominerande numera helt. Jag har lärt mig att det bästa är att variera de fyra sädesslagen och äta av dem alla. De luftiga och fluffiga bröden får du när du bakar med vete, men jag tycker variationen med mer kompakta bröd är härlig. Gröt är även det ett utmärkt sätt att få i sig sädesslag såsom råg och korn.
Fullkorn är en viktig del i en nyttig kost, och råg verkar vara en av de viktigaste de fullkornstyperna. Råg minskar inflammationer i kroppen. Och behöver man gå ner i vikt är råg definitivt att föredra framför vete. Läs mer i en studie här. Det finns fler studier som kommit fram till samma sak, men jag tycker den här sammanfattar bra.
Flera fördelar med råg:
- Rik på kostfibrer, varav många är lösliga. Det gynnar matsmältningen och håller i gång magen
- Bidrar till en lång och bra mättnadskänsla
- Ger en stabil blodsockerkurva
- Innehåller massor av viktiga vitaminer, särskilt E- och B-vitaminer, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn
- Verkar antiinflammatoriskt och kan bidra till att förebygga sjukdomar som typ 2-diabetes och olika typer av hjärt-kärlsjukdomar
Jag älskar rågsmaken och riktigt gott rågbröd är det godaste bröd jag vet. Det är däremot inte helt lätt att få till bra rågbröd bakade med surdeg som enda jäsmedel. Jag har misslyckats många gånger, och lärt mig den långa vägen. Det är lättare om du bakar med jäst, men surdeg och den långa jäsning är väldigt gynnsamt för rågbrödet. Om du väljer att baka med jäst, så ta väldigt lite jäst och låt istället degen jäsa kallt och länge. Tillsätt även gärna något syrligt såsom sur grädde eller filmmjölk. Det bästa är om du bakar med surdeg. Recept på surdegsbröd hittar du här.
I onlinekursen Danskt Rågbröd – surdesgbröd lär jag dig steg för steg hur du lyckas.
Lycka till med rågen!
/Christine