Ät korn för minskad aptit och jämnare blodsocker

Korn är ett sädesslag som är bortglömt i svensk matlagning. Förr åt man korn i mycket större utsträckning än vi gör idag. Korn är dock ett mycket intressant sädesslag, eftersom korn minskar aptiten och reglerar blodsockret. Om man äter korn minskar man risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

Här är ett utdrag från en studie från ett forskningsteam i Lund:
Under tre dagar fick friska medelålders personer äta ett bröd baserat på kornkärnor till måltiderna vid frukost, lunch och middag. En undersökning av riskmarkörer för diabetes och hjärt- kärlsjukdom morgonen efter visade att försökspersonernas ämnesomsättning påverkades positivt upp till 14 timmar efter med bland annat minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid, ökad insulinkänslighet, och förbättrad aptitreglering. Effekterna uppkommer enligt forskarna då den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen och stimulerar tillväxt av goda bakterier och stimulerar till frisättning av viktiga tarmhormoner.
– Vi såg en ökning av tarmhormoner som reglerar ämnesomsättning och aptit. Vi såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, förklarar Anne Nilsson.

Denna kunskap fick mig naturligtvis att bli nyfiken på att baka bröd med korn. Korn utvecklar inget gluten och jäser därför inte. Dessutom är det är det rätt klistrigt att ha att göra med. Svårbakat helt enkelt. Jag provade att baka med 1/3 korn, och det gick alldeles utmärkt. På bilden ser ni mitt första bröd bakat med fullkorn av korn, dinkel och vete. Det blev riktigt gott, med en tydlig smak av korn. Jag tänker fortsätta experimentera och se hur mycket korn man kan ha i brödet utan att det blir helt platt. Och precis som i studien vill jag testa att baka med hela kornkärnor som jag skållar. Därutöver finns det ju en hel del annat man kan baka med korn – håll utkik i bloggen.

Läs hela artikeln från Lunds universitet här http://www.lu.se/article/minska-aptiten-och-hall-blodsockret-nere-med-korn?ref=pressrelease

Leave a Reply