Är det billigare att mala sitt eget mjöl?

Man kan ju tycka att det borde bli billigare när man maler sitt eget mjöl. Det blir sällan det, eller snarare, det beror på. Jag har kommit fram till tre faktorer som påverkar priset.

Om man investerar i en kvarn är man ofta även väldigt angelägen om att äta bra mat. Därmed gör man medvetna val även gällande vilken säd man köper. Ekologisk säd kostar mer än konventionellt odlad säd. Köper man dessutom kultursorter, vilket är mer näringsrika sorter, kostar de ännu mer. Det vanliga vita valsade mjölet som man kan köpa i butik för 12 kr för 2 kg är väldigt billigt – bra mat kostar mer. Odlar man själv eller bor till så att man kan köpa direkt från en jordbrukare kan man i regel få väldigt bra pris, men oftast är det betydligt dyrare att köpa kvalitetssäd.

En annan intressant kunskap som jag gjorde häromdagen är vilket arbete det är för jordbrukaren när han ska sälja hel säd direkt till konsument. Då behöver säden vara väl rensad. Det betyder att han måste rensa säden flera gånger i samma maskin för att den ska bli tillräckligt fin. Om han sålt den som utsäde hade han inte behövt rensa lika noga. Den största insikten för mig var dock att om han hade malt säden till mjöl och siktat hade han inte heller behövt rensa lika noggrant. Sikten hade då hanterat stora delar av rensningen. Det betyder att säden han vill sälja hel kräver lika stor omsorg som om han skulle mala mjöl och sälja. 

För det tredje är det självklart så att med ökad efterfrågan på hel säd kommer även priserna sjunka.

Nu gäller det dock att sätta allt i rätt perspektiv. Mjöl och säd är billigt. Bakar du eget bröd blir brödet väldigt prisvärt oavsett vad du betalar för säden/mjölet. Kilopriset på brödet du köper i butik är flera (!) gånger dyrare än det du bakar själv. Så även om du väljer säd/mjöl av den finaste kvalitet kommer du ändå spara oerhört mycket pengar på att baka själv. Än mer intressant vore kanske att räkna på nyttan, näringen, i förhållande till priset. 

Gör du som jag och köper 25 kilos påsar med säd får du dessutom träningen på köpet ;-). Häromdagen lyfte lyfte jag in 7 sådana här påsar med massor av spännande säd från Västgötarna. (Jag köper så mycket för jag har bakkurser, men man behöver naturligtvis inte köpa så stora mängder).

Läs gärna mer om fördelarna med färskmalet mjöl här.

Doften från färskmalet mjöl är något helt annat än gammalt mjöl. Här maler jag dinkel, 100% fullkorn.

Är du nyfiken på egen kvarn, kan du kolla in dem här.

Leave a Reply

Depo 25 Bonus 25

Depo 25 Bonus 25

Depo 25 Bonus 25