Äppelpaj – nyttig och snabb

Det finns två väldigt bra anledningar till att prova den här äppelpajen – fullkornsmjölet och de oskalade äpplena. Smulpajen är gjord på färskmalet fullkornsvetemjöl, och har ni inte möjlighet att färskmala själva, så gör pajdegen på vanligt köpt fullkornsvetemjöl. Det blir både godare och nyttigare än att använda vitt vetemjöl.

Du kan läsa mer om varför jag färskmaler mitt mjöl här.

Den andra stora fördelen med den här pajen är att jag inte skalat äpplena. Det är skalandet av äpple som tar tid, skippar man det momentet så är äppelpajen gjord på ett kick. Bieffekten är att den blir mycket nyttigare med mer fibrer i pajen. Av gammal vana har jag tidigare alltid skalat äpplena utan att reflektera över det, det kommer jag inte göra igen. En väldigt onödig vana.

Ingredienser
4 dl färskmalet fullkornsvetemjöl, finmalet
2 msk strösocker
100 gram smör
2 msk vatten
ca 8-10 svenska äpple beroende på hur stora de är

Är äpplena syrliga och söta behöver man inte söta äpplena extra med socker.

Recept
Kärna ur äpplena och delar dem i bitar. Gör mindre bitar, så att det inte blir långa skal. Lägg i en pajform.

Finfördela smöret i mjölet och sockret med händerna. Blanda i vattnet. Strö över pajdegen över äpplena så att äpplena täcks.

Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Äntligen en solig höstdag så vi kunde njuta av äppelpajen utomhus på terrassen.

Leave a Reply

Depo 25 Bonus 25

Depo 25 Bonus 25

Depo 25 Bonus 25