Äppelpaj med vaniljgrädde – ett nyttigt mellanmål

Häromdagen gjorde jag en äppelpaj på fullkornsvetemjöl av den gamla vetesorten emmer. Emmer är den andra generationens vete och innehåller mer näring än det moderna vetet. Emmer kallas även kurlursort. Till äppelpajen serverade jag vispad grädde som jag smaksatt med vanilj. För att vara en så fantastiskt god och söt efterrätt är det helt otroligt att man kan äta den med gott samvete.

Vaniljgrädden innehöll inget socker – jag undviker i de längsta den färdiga vaniljsåsen som finns i butiken. Har du läst innehållsförteckningen på den förpackningen någon gång? Gör man det, vill du inte ha den sen. Jag föredrar ren grädde!

Äpplena var syrliga och söta som de var och krävde ingen extra sötning. Jag skalar dessutom aldrig äpplena när jag gör paj. Mycket av smaken sitter i skalet och även näringen. Dessutom går det betydligt snabbare när man slipper skala dem.

Smulpajen var gjord av färskmalet fullkornsvetemjöl av emmer. Det betyder att hela vetekärnan var nermald, inget var borsiktat. All näring finns därmed kvar i mjölet. Utöver det hade jag i smör och sparsamt med socker. Emmer i sig smakar mycket, så jag vill inte dränka den smaken i socker. Dessutom är äpplena söta, så på totalen blir det tillräckligt sött.

Vill även du ha färskmalet fullkornsmjöl till din äppelkaka hittar du den perfekta mjölkvarnen här.

Detta skulle likväl kunna ätas som mellanmål och det känns riktigt häftigt!

Galet gott! Jag tröttnar aldrig på äppelpaj.

Comments 2

  1. Ann-Jeanette oktober 9, 2018
    • Christine Heger oktober 15, 2018

Leave a Reply