Äppelpaj med färskt fullkornsmjöl

Jag upptäcker fler och fler möjligheter där jag kan använda det färska fullkornsmjölet istället för det vita tråkiga vetemjölet. Nu senast gjorde jag äppelkaka med smulpaj och bytte ut det vita mjölet till färskmalt fullkornsvetemjöl.

Vi hade gäster, så det var en chansning. Barn har ju en förmåga att märka allt. Men icke. Äppelkakan var mycket populär, och en av mina mindre gäster valde att bara äta smuldegen, vilket ju onekligen var ett gott betyg.

Jag malde vetekornen till ett riktigt fint fullkornsvete. Det blev mycket mer smak än i vanlig smuldeg och krispigare med mer struktur. Krispigheteten kommer från kliet, och det är ju fantastiskt att det färska fullkornet bidrar med både smak och struktur.

Recept, äppelpaj
Stor pajform
10 äpple
260 gram fullkornsvetemjöl
150 gram smör
50 gram socker
1 msk vatten

(citron och socker till äpplena)

Ställ fram smöret så att det blir mjukt. Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i en stor pajform. Finfördela smöret i en bunke med mjöl, och socker. Tillsätt vattnet så att smulpajen inte blir alldeles för smulig.
Om äpplena är syrligt söta kommer de blir tillräckligt söta när de bakats. Om de däremot saknar syra, så pressa citron över dem, och tillsätt eventuellt lite socker.
Fördela smuldegen på äpplena i pajformen.
Grädda i ca 35 minuter på 200 grader.

Äppelpaj fixad 2

Comment 1

  1. Anne Bäckström september 21, 2019

Leave a Reply