Äppelkaka med färskmalet fullkornsmjöl – recept

Detta är en klassisk äppelkaka, men skillnaden är att den är gjord med färskmalet fullkornsvetemjöl. Fullkornsvetemjölet gör att den blir så otroligt mycket godare. Man märker inte att det är fullkornsmjöl, man märker bara att det är så mycket mer smak.

Det är en liten äppelkaka för två personer, men dubbla eller trippla receptet om du vill ha den större.

Ingredienser, pajform 18 cm

1 ägg

50 g socker

50 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag valde ölandsvete, men det går bra med vad som)

50 g smör

dryg 1/3 tsk bakpulver

en dryg 1 msk mjölk

1 stort syrligt äpple

Kanel och socker

Skorpmjöl

Recept

Sätt ugnen på 180 grader. Klyfta äpplet och doppa dem i socker och kanel. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Smält smöret. Smörj och bröa en pajform. Blanda ner mjölblandningen i den vispade äggblandningen och tillsätt sedan smöret och mjölken. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftorna. Grädda i ca 25 minuter.

Servera med grädde eller vaniljsås.

Som du ser skalar jag inte äpplena. Behåll skalet på så blir det både godare, vackrare och nyttigare. Dessutom enklare ;-)

Äppelpaj
Det blir bara så mycket mer smak med fullkornsvetemjöl. Våga testa! Leta dock upp ett fullkornsvetemjöl som är finmalet såvida du inte maler det själv. Använder du t.ex. Kungsörnens grahamsmjöl är det risk för att det blir torrt eftersom klibitarna är så stora. De mindre stenkvarnarna producerar ofta finmalet fullkornsvetemjöl/grahamsmjöl.

Comments 2

  1. Naser Hamad september 22, 2020
  2. Kerstin Nordin september 22, 2020

Leave a Reply