Äppelkaka med färskmalet fullkornsmjöl – recept
Detta är en klassisk äppelkaka, men skillnaden är att den är gjord med färskmalet fullkornsvetemjöl. Fullkornsvetemjölet gör att den blir så otroligt mycket godare. Man märker inte att det är fullkornsmjöl, man märker bara att det är så mycket mer smak.
Det är en liten äppelkaka för två personer, men dubbla eller trippla receptet om du vill ha den större.
Ingredienser, pajform 18 cm
1 ägg
50 g socker
50 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag valde ölandsvete, men det går bra med vad som)
50 g smör
dryg 1/3 tsk bakpulver
en dryg 1 msk mjölk
1 stort syrligt äpple
Kanel och socker
Skorpmjöl
Recept
Sätt ugnen på 180 grader. Klyfta äpplet och doppa dem i socker och kanel. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Smält smöret. Smörj och bröa en pajform. Blanda ner mjölblandningen i den vispade äggblandningen och tillsätt sedan smöret och mjölken. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftorna. Grädda i ca 25 minuter.
Servera med grädde eller vaniljsås.
Som du ser skalar jag inte äpplena. Behåll skalet på så blir det både godare, vackrare och nyttigare. Dessutom enklare ;-)
Supergod! Bakade på fullkornsdinkel på påse från halländska Berte Qvarn för extra smak. Kakan blev brun och fin och smarrig! Kommer jag baka igen! Och igen!
Så roligt att höra! Förlåt att jag inte svarat. Kommentarsfältet är spammat och jag vet inte riktigt hur jag ska få ordning på det.
Bakade den igår, det var supergott! Tack för receptet!
Härligt att höra, tack!
Jättegod äpplekaka. Tack för receptet.
Skall baka den när barn och barnbarn kommer nästa gång. Är säker på att den blir omtyckt.
Men då får jag nog trippla receptet.
Vad bra! Ja du får nog öka på rejält :-)
Så jätte gått men tack så mycket.
Tack! :-)